BM Daimi temsilcisi Alvaro Rodriguez: ‘Dünyada bu yıkımın eşi yok’

Birleşmiş Milletler (BM) Mukim ve İnsani Yardım Koordinatörü Alvaro Rodriguez, dün bir kez daha Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı bölgelerde incelemelerde bulundu. Rodriguez, “Diyebilirim ki dünyada daha önce eşi benzeri görülmemiş ölçekte, büyüklükte bir tahribattan bahsediyoruz” dedi.

featured

Depremler ülkesi Şilili olan Birleşmiş Milletler (BM) Mukim ve İnsani Yardım Koordinatörü Alvaro Rodriguez, dün bir kez daha Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı bölgelerde incelemede bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi ve İnsani Yardım Koordinatörü Alvaro Rodriguez, Kahramanmaraş merkezli ikiz depremlerin dramatik büyüklükte bir tahribat yarattığını ifade ederek, “Diyebilirim ki dünyada daha önce eşi benzeri görülmemiş ölçekte, büyüklükte bir tahribattan bahsediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘ŞİMDİYE KADAR GÖRÜLMEMİŞ BÜYÜKLÜKTE’

Alvaro Rodriguez: “Meydana gelen tahribatın ölçeği son derece büyük. Dramatik büyüklükte bir tahribat meydana geldi. Diyebilirim ki dünyada daha önce eşi benzeri görülmemiş ölçekte, büyüklükte bir tahribattan bahsediyoruz.

Ben daha önce deprem bölgelerinde, Pakistan’da, Tanzanya’da bulundum, çalıştım. Ayrıca ben Şililiyim. Şili’de de her gün bunları yaşıyoruz. Depreme alışkınım, gördüğüm bir şey, ama bunun ölçeği şimdiye kadar görülmemiş büyüklükte.”

‘YAPILAN MÜDAHALENİN ÖLÇEĞİ DE SON DERECE ETKİLEYİCİ’

“Yapılan müdahalenin ölçeği de son derece etkileyici. Evet, vatandaşlar bazen bu müdahalenin yavaşlığından şikâyet edip eleştirebiliyor, görüyoruz.

Ama 11 ilden ve yaklaşık 15,5 milyon kişiden bahsediyoruz. O yüzden bu büyüklükteki bir yardım ihtiyacına yetişmenin, müdahale etmenin zorluğu da son derece dramatik ve büyük.”

‘ORAYA 5.GÜN GİTTİM’

 “Oraya gittiğimizde babaları, anneleri büyük üzüntü içinde, acılar içinde gördük. Arama kurtarma ekiplerini izliyorlardı ve çocuklarını aramaya çalışıyorlardı.

Ekiplerinin yanlış evde olduğunu ifade ediyorlardı. Ben oraya 5. gün gittim ve 5. günde tabii sağ birinin olması çok az ihtimaldi. İnsanlarda öfke de vardı, hayal kırıklığı da vardı, çok üzgünlerdi. En önemli boyut da, insanların acı çektiği boyut.”

BM 1 MİLYAR DOLARLIK ACİL YARDIM ÇAĞRISI BAŞLATTI

Birleşmiş Milletler, 6 Şubat tarihli ikiz depremlerin ardından 1 milyar dolarlık bir acil yardım çağrısı başlattı.

Üç aylık dönemi kapsayan fon ile 5,2 milyon insana gıda güvenliği, koruma, eğitim, su ve barınma gibi bir dizi alanda yardım ulaşması hedefleniyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir