Bitcoin’deki düşüşe Çin’deki elektrik kesintisi mi sebep oldu?

featured

Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin ve alternatif kripto paralarda bugün yaşanan sert düşüşün, Çin’in Şincan bölgesindeki elektrik kesintisiyle bağlantılı olduğu belirtiliyor. Buna göre, dünyanın en fazla Bitcoin madenciliğinin yapıldığı bölgedeki kesinti nedeniyle, Bitcoin ağının neredeyse yarısı 48 saat boyunca çevrimdışı kaldı.

‘SEL VE GÜVENLİK NEDENİYLE BAKIM YAPILDI’

Önde gelen kripto para takip ve analiz sitesi CoinMarketCap, Bitcoin’de yaşanan düşüşün ve panik satışlarının arka planında Çin’in Şincan bölgesindeki elektrik kesintisinin bulunduğunu yazdı. Habere göre, hem sel baskınları hem de bir güvenlik sorunu nedeniyle elektrik santrallerinde bakım onarım çalışması yapılırken, 48 saat içinde Bitcoin ağının neredeyse yarısı çevrimdışı kaldı.

‘HASH ORANLARI DÜŞTÜ’

Haberde, Çin’in Şincan bölgesi Bitcoin madencilerinin önemli bir kısmına elektrik sağladığı, bu nedenle elektrik kesintisi sırasında madencilik cihazının çalışma hızını ifade eden ‘hash rate (hash oranı)’ değerlerinde düşüş yaşandığı belirtildi. Piyasa analisti Willy Woo da, Bitcoin’in hash oranları ile fiyatlarının her zaman bağlantılı olduğunu, bugünkü fiyat değişiminin de hash oranlarındaki çöküşten sonra geldiğini söyledi. Woo, bugünün Kasım 2017’den beri en keskin hash oranı düşüşüne sahne olduğunu belirtti; oranların artık normale dönmüş göründüğünü ekledi.

‘KENDİ MERKEZİ DEĞİL AMA MADENCİLİĞİ MERKEZİ’

Reuters ajansının aktardığına göre, dijital varlık şirketi Ledgermatic’in CEO’su Luke Sully de yazdığı bir bilgilendirme notunda, panik satışı ihtimaline dikkat çekti. Sully, insanların Çin’deki elektrik kesintisinin Bitcoin ağı üzerinde yarattığı olası etkiden çok Çin’deki elektrik kesintisinin haberi nedeniyle satış yapmış olabileceğini söyledi. Sully ayrıca, “Elektrik kesintisi temel bir zayıflığı ortaya çıkarıyor: Bitcoin ağının merkezi olmamasına rağmen, madenciliği için aynısı söylenemez” dedi.

Twitter’da geniş takipçi kitlesi olan block zinciri yorumcuları da elektrik kesintisinden kaynaklanan keskin hash oranı düşüşlerine işaret etti.

‘DÜŞÜŞ BİR SÜREDİR BEKLENİYORDU’ YORUMU

Reuters’ın haberinde Bitcoin’deki düşüşün hemen öncesinde Türkiye’de Merkez Bankası’nın kripto paralarla ödemeleri yasakladığı da hatırlatılırken, üst düzey piyasa analisti Edward Moya kripto para piyasasında son dönemde bir düşüşün işaretlerinin görüldüğünü belirtti. Moya, “Piyasa aşırı derecede saldırgan ve her şeyde boğa pozisyonundaydı. Bu reaksiyonu ayı yönünde herhangi bir manşet tetiklemiş olabilir” dedi.

YAKLAŞIK 10 MİLYAR DOLAR PARA ÇEKİLDİ

Bitcoin pazar günü yaklaşık yüzde 14 oranında düşüş yaşayarak, geçtiğimiz hafta elde ettiği rekor kazançları büyük ölçüde kaybetti. Bu süreçte, dünya çapında yaklaşık 10 milyar doların Bitcoin’den çekildiği belirtiliyor. İkinci büyük kripto para birimi olan Ether de yaklaşık yüzde 10 oranında değer kaybetti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir