Yardım etmek istedi, ‘Birine dokunmadan önce izin isteyin olur mu?’ cevabıyla neye uğradığını şaşırdı…

Gözleri görmeyen kadına yardım etmek isteyen bir vatandaş, aldığı cevapla şoke uğradı. Yolda yürüyen ve düşeceğini sandığı kadının sırtından tutan adam, yardım talebi karşısında ‘’Birine dokunmadan önce izin isteyin olur mu?’’ tepkisiyle karşılaşınca neye uğradığını şaşırdı. O anları ise sosyal medyadan isyan ederek paylaştı…

featured

Sosyal medyada bir kullanıcı, Ankara Kızılay’da görme engelli bir kadına yardım etmek istedi, ancak yaptığı hamle ve aldığı cevap ile neye uğradığını şaşırdı.

Düşeceğini sandığı kadının sırtından iyi niyetle tutarak, ‘’Nereye gideceksiniz?’’ diye soran adam, ‘’Beni bırakabilir misiniz?’’ cevabını aldı.

Kadına yardım etmek için tekrardan nereye gittiğini soran adam, ‘’İnsanlara dokunmadan önce izin isteyin olur mu?’’ sözleriyle beyninden vurulmuşa döndü.

Daha sonra hiçbir şey demeden otobüse bindiğini söyleyen o kullanıcının yaşadığı olay şöyle;

O sosyal medya kullanıcısı yaşadığı olayı şu sözlerle anlattı;

‘’Biraz önce Kızılay’da görme engelli bir kadına yardım etmek istediğim için işittiğim söz. Önce duraktaki bildoarda doğru yürüdü. Sonra bir kadın yönlendirdi. Takip ettim, 10 adım sonra metro durağına doğru ilerledi.

O sırada bineceğim otobüs gelmesine rağmen, takılır düşer düşüncesiyle arkasından koşup sırtından kürek kemiğinin oradan iyi niyetli şekilde tutup ‘nereye gideceksiniz’ diye sordum, ‘beni bırakabilir misiniz’ diye karşılık verdi.

‘Tabii ki, nereye gitmek istiyorsunuz’ dediğimde ‘insanlara dokunmadan önce izin isteyin olur mu’ diye karşılık verdi. Beynimden vurulmuşa döndüm bir anda. Hiçbir şey demeden elimi çekip döndüm otobüse bindim.

Ya biz ne olduk böyle be?! Neden her şeyden, herkesten nem kapar, korkak olduk?.. Herkesteki bu iğrenç ukalalığın kaynağı nedir? Böyle şeyler yaşadıkça insanlıktan, iyi niyetten uzaklaşıyorum resmen. İyi birisi olmanın, birilerine iyilik yapmanın hiçbir faydası olmadığını yine gördüm.’’

İşte yardım etmek isterken, ”Birine dokunmadan önce izin isteyin olur mu” cevabını alan adamla ilgili yapılan yorumlardan bazıları;

kadın haklı. ürkmüştür,korkmuştur. bencede birine dokunmadan önce izin isteyin olur mu?

kişisel alanı rızası dışında ihlal edilmiş. kadın elbette haklı ancak bu bilgiye düşünerek ulaşmak da çoğumuz için çağları alır. eğitim dediğimiz şey bu yüzden var. kendi haklarımızı bile bilmiyoruz ki karşımızdakinin haklarını bilelim.

başlığı açan yazarın iyi niyetini anlıyorum, yardım etmek isterken yaptığının çok doğal bir hareket gibi geleceğini de tahmin ediyorum, bana da öyle gelirdi ama görme duyusunu kaybetmiş birinin birden sırtında bir el hissetmesi çok ürkütücü olabilir onun adına. şehirde binbir türlü insan var ve herkes iyi niyetli değil. kibar bir şekilde derdini anlatmış. anlayışla karşılamak gerek.

“elbette. düşünemedim, özür dilerim.” diyerek yardımınıza devam edip, koşa koşa buraya saçma sapan başlıklar açmadığınızda umudumuz olacak.

versiyonunu güncelle delikanlı bir tık ilerisi anlayışla karşılamaktır.

ukalalık değildir, kişisel sınırlarının ihlali karşısında söylenen bir uyarı sözüdür. kadının görme engelli olması izin almadan ona dokunma hakkını sana vermez. kadından özür dilemek yerine buraya gelip başlık açman çok tuhaf.

arkadaşım kadın haklı, kadının kalp hastası olduğunu düşün ? o an kalp krizi geçirse ve yığılsa ne yapacaktın ? nezaket önemlidir..

başlık sahibinin iyi niyetinden şüphem yok, ama kadın haklı. kadın görme engelli olmasa bile dokunarak iletişime geçmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. bu bizim toplumumuza özgü bir iletişim şekli, avrupada bunu yapsan (kime oldugu hiç önemli değil), daha ciddi bir uyarı alırsın. umarım zamanla bizim toplumumuzda da değişir bu alışkanlık.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir