Bill Gates servetinin büyük bir kısmını bağışlıyor: ‘Dünyanın en zenginleri listesinden düşeceğim’

Forbes dergisine göre 118 milyar dolar serveti olan Bill Gates, eski eşi Melinda Gates ile kurduğu Bill Gates Vakfı’na 20 milyar dolar bağışlayacağını açıkladı. Gates, böylece dünyanın en zenginler listesinden düşeceğini söyledi.

featured

Teknoloji şirketi Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, eski eşiyle birlikte kurduğu Bill & Melinda Gates Vakfı’na 20 milyar dolar bağışladığını açıkladı.

Dünyanın en zengin dördüncü iş insanı Bill Gates, kaynaklarını “topluma iade etme zorunluluğu” olduğunu söyledi. Servetini ilk kez 2010 yılında bağışlama sözü veren Amerikalı iş insanının, o günden bu yana serveti iki kattan fazla arttı.

Forbes dergisine göre Gates’in net serveti şu anda 188 milyar dolar değerinde. Fakat temmuz ayında yapılacak söz konusu bağışın ardından Gates’in serveti önemli ölçüde azalacak.

“DÜNYANIN EN ZENGİN İNSANLARI LİSTESİNDEN DÜŞECEĞİM”

Gates, sosyal medya hesabından paylaştığı bir tweet dizisinde, koronavirüs salgını, Ukrayna savaşı ve iklim krizi gibi son dönemlerde yaşanan “küresel aksilikler” nedeniyle vakfın harcamalarını 2026’ya kadar yılda 6 milyar dolardan 9 milyar dolara çıkaracağını söyledi.

Gates, şöyle yazdı:

“Geleceğe bakarken, servetimin neredeyse tamamını vakfa vermeyi planlıyorum. Dünyanın en zengin insanları listesinden aşağıya inecek ve sonunda düşeceğim.”

“Kaynaklarımı, acıları azaltma ve yaşamları iyileştirmede en etkili yöntemlerle topluma geri verme yükümlülüğüm var. Umarım büyük zenginlik ve ayrıcalık sahibi diğer kişiler de bu noktada adım atarlar.”

Gates Vakfı, sıtma gibi hastalıkları ortadan kaldırmak, eğitimi iyileştirmek ve kötü sağlık koşullarıyla mücadele etmek için birçok ülkede faaliyet gösteriyor. Vakıf, 2020’de 49,8 milyar dolarlık varlığı ile dünyanın en büyük ikinci hayır kurumu olarak gösterilmekteydi.

Öte yandan vakıf, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) de en büyük bağışçılarından biri.

Kaynak: BBC

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir