Bilim Kurulu üyesinden Diyanet’e çağrı: “Ramazan ayında aşı olacaklar oruç tutmayabilir fetvası verin”

featured

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Ramazan ayında koronavirüs aşı uygulamasının devam etmesi gerektiğini söyleyip Diyanet İşleri Başkanlığı’na çağrı yaptı. “Tüm Müslüman camia için Ramazan ayı çok özel bir ay” hatırlatması yapan Prof. Dr. Akın, “Ama bu ayda da insanlarımızın ölmemesi, hastalanmaması ve hastaneye yatmaması çok önemli. O yüzden Ramazan ayında insanlar aşı olacağı günler belki oruç tutmayabilirler. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vereceği öneriler toplum sağlığımızın korunmasına büyük katkılar sağlayabilir. Hiç olmazsa, aşı olacakları gün belki oruç tutmayıp daha sonra eksik oruçlarını tamamlayabilirler.” dedi.

“Çok yaygın bir İngiliz varyantı görüyoruz”

Vakaların artmasında en önemli nedenin şu anda Türkiye’de dolaşımda olan İngiliz varyantının yüzde 70-90 civarında hemen hemen her yerde yerleşmesi olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, şöyle konuştu: “O kadar yaygın ki, artık biz mikrobu kapan vakalara ‘bu İngiliz varyantı mı, yoksa orijinal varyant mı’ bunun taramasını dahi yapmaya gerek görmüyoruz; çünkü çok yaygın İngiliz varyantı görüyoruz. Bulaşması çok yüksek. O yüzden de çok küçük bir virüs sayısıyla bile bulaşabiliyor ve belirtiler çıkmasına sebep olabiliyor.”

“Maske mesafe kuralları hiçe sayıldı”

Prof. Dr. Akın, insanların sosyal yaşamdan uzak kalmaktan ciddi anlamda sıkılırken, 1 Mart’tan itibaren restoranlar, kapalı mekanlar ya da toplu bulunulan çarşı gibi alanlara intikam alırcasına saldırdıklarını söyledi. Maske, mesafe kurallarının hiçe sayıldığını kaydeden Akın, “Zaten çok bulaşıcı olduğunu bildiğimiz bir virüs var. Bu ortam, virüsün yayılmasını kolaylaştırdı. O yüzden vakalar hızlı bir şekilde arttı. Geçen sene nisan ayının ortalarında biz çok ciddi, ağır, sert önlemler aldığımızda bizim resmi vaka sayımız 5-6 bin civarındaydı. Şu anda biz resmi olarak 30 binin üzerinde vaka bildiriyoruz. O zaman hastalığın ne kadar yaygın olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bunun temel sebebi, özellikle toplumun kendini korumak için gerekli önlemlere dikkat etmemesi ve de çok hızlı bulaşan bir virüsün varlığıdır” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir