Ben Bu Cihana Sığmazam ismi bakın nereden geliyormuş!

Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz sonrası ATV, Oktay Kaynarcalı Ben Bu Cihana Sığmazam ile ekranları ilk bölümden salladı. Dizinin oyuncuları ve konuşu dışında ismi de merak uyandırdı. Vatandaş, Ben Bu Cihana Sığmazam isminin anlamını merak ediyor. Ben Bu Cihana Sığmazam ismi, bir şiirden geliyor. İşte bakın Ben Bu Cihana Sığmazam'ın adının anlamı...

featured

Ben Bu Cihana Sığmazam şiiri ve sözleri hakkında araştırmalar yapılıyor. Dizinin ismi, eski bir Türk şairinin şiirinden gelirken, herkes bu şiir hakkında araştırmalara yöneltti. Dizi 2. bölümle ekranlara gelecekken, dizinin ismi hakkında araştırmalar da yapılıyor. İşte ATV’nin yeni dizisi Ben Bu Cihana Sığmazam isminin anlamı…

BEN BU CİHANA SIĞMAZAM NESİMİ ŞİİRİNDEN GELİYOR

14 – 15. yüzyıl Türk şairleri arasında en büyüklerinden biri olan Nesimi, Azerbaycan Türküdür.

Doğum tarihinin 1369-1370 yılları arasında olduğu büyük olasılıkla 1369’da olduğu belirtilmiştir. Kaynakların çoğunluğunda doğum yeri hakkında farklı rivayetler vardır. İbn Hâcer el-Askalanî Tebriz’de, Aşık Çelebi Diyarbakır’da ve bazı İran kaynakları Şiraz ya da Şamahı’da doğduğunu söyler.

Osmanlı şair tezkiresi yazarı Latifi ise Bağdat’ın Nesim nahiyesinde doğduğu için Nesimi mahlasını kullandığını bildirmektedir. Bazı yazarlar Bağdat dolaylarında günümüzde Nesim nahiyesi bulunmadığı ve eski eserlerde de Nesim adli bir mevkiye rastlanmadığını iddia etmişlerdir.

Azerice tarzında bir Azeri dilindeki divanı ve bir Farsça[ divanının yanı sıra Arapça şiirler de yazmıştır. Şiirleri dönemin birçok şairini etkilemiştir. Şiirlerinde Hallâc-ı Mansûr’u andıran ifadeler kullanmasıyla idarecilerin tepkilerini üzerine çekmiştir.

Nesimî şairlik gücünü fikirlerini yaymak için kullandı. “Tanrı’nın insan yüzünde tecelli etmesi” ve “vücudun bütün organlarını harflerle izah” gibi fikirleri dönemin dini yetkililerince tepkiyle karşılandı. Bir süre sonra Halep uleması, görüşlerinin İslam’a aykırı olduğunu ileri sürerek öldürülmesi için fetva verdi.

Mısır Çerkes kölemen hükümdarı Muavyed Şeyh’in onayını alan saltanat naibi Emir Yeşbek tarafından boynu vurulup derisi yüzülmek suretiyle 1417 yılında öldürüldü.

Cesedi Halep’te 7 gün teşhir edilmiş, sonrasında vücudu parçalanarak birer parçası inançlarını bozduğu düşünülen Şehsüvaroğlu Ali Bey’le kardeşi Nâsırüddin ve Kara Yülük Osman Bey’e gönderilmiştir.

Çeşitli nazireler yazmış, şiirleri Anadolu, Azerbaycan ve İran’da yayılmıştır.

Cihana Sığmazam ilk bölüm izle | Ben Bu Cihana Sığmazam 1. Bölüm – Oktay Kaynarca dizisi izle canlı atv

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir