Basra Körfezi’ne dökülen en büyük havzaya sahip nehir hangisi?

‘’Basra Körfezi’ne dökülen en büyük havzaya sahip nehir hangisi?’’ sorusu, KPSS sınavının ardından gündem oldu. Sınavda, ‘’Basra Körfezi’ne dökülen en büyük havzaya sahip nehir hangisi?’’ sorusu soruldu.

featured

KPSS 2022 sınavının ilk etabı tamamlandı. Sabah saatlerinde başlayan KPSS 2022 sınavı, öğlen itibarıyla bitti. Peki ‘’Basra Körfezi’ne dökülen en büyük havzaya sahip nehir hangisidir?’’ İşte detaylar…

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 81 ilde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) ilk etabı Genel Kültür ve Genel Yetenek bölümü tamamlandı.

KPSS sınavının ardından sınavda sorulan sorular merak konusu oldu. Bunlardan biri de ‘’Basra Körfezi’ne dökülen en büyük havzaya sahip nehir hangisi?’’ sorusu. KPSS’de ‘’Basra Körfezi’ne dökülen en büyük havzaya sahip nehir hangisi?’’ sorusu soruldu.

1 Mayıs, 15 Temmuz ve 30 Ağustos resmî tatil mi? KPSS 2022 1 Mayıs, 15 Temmuz ve 30 Ağustos hangileri resmi tatil?

İşte cevabı:

Dicle-Fırat havzası Batı Asya’da Basra Körfezi’ne dökülen büyük bir nehir sistemidir. Başlıca nehirleri, daha küçük kolları ile birlikte Dicle ve Fırat’tır.

Nehirler, Türkiye’nin doğusundaki dağlardaki kaynaklarından ve üst sıralarından, vadiler ve geçitler yoluyla Suriye’nin yaylalarına ve Kuzey Irak’a ve ardından orta Irak’ın birikinti ovasına iner. Diğer kollar, doğuda Zagros Dağları’ndaki kaynaklardan Dicle’ye katılır. Nehirler orta ovadan güneydoğu yönünde akar ve El-Kurne’de birleşerek Şattülarap’ı oluşturur ve Basra Körfezi’ne dökülür. Nehirler ve kolları, Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Kuveyt’in bölümleri dahil olmak üzere 879.790 km²’lik bir alanı boşaltır.

Bölge, Mezopotamya uygarlığının ilk ortaya çıktığına inanılan Bereketli Hilal bölgesinin bir parçası olarak tarihi öneme sahiptir.

KPSS mavi ve kırmızı toplar sorusunun cevabı ne? KPSS 2022 mavi ve kırmızı toplar sorusunun cevabı…

COĞRAFYA

Dicle-Fırat Havzası Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Kuveyt arasında paylaşılmaktadır. Dicle’nin birçok kolu İran’dan gelir ve Dicle-Fırat birleşmesi Irak-Kuveyt sınırının bir parçasını oluşturur. Türkiye’nin GAP projesine ciddi bir şekilde başladığı 1960’lardan ve 1970’lerden bu yana, ilgili barajın çevre üzerindeki etkilerine ek olarak düzenli olarak su anlaşmazlıkları meydana geldi. Ayrıca Suriye ve İran baraj inşaatları da özellikle kuraklık dönemlerinde havzadaki siyasi gerginliğe katkıda bulunmuştur.

Ekolojik bölge, iki büyük nehir, Dicle ve Fırat ile karakterize edilir. Yukarı havzadaki yüksek dağlar, sıcak ve kurak bir subtropikal iklime sahip olan alt havzaya göre daha fazla yağmur ve kar alır. Dağlardan gelen yıllık kar erimesi, ilkbahar taşkınlarını getirir ve ovalarda kalıcı ve mevsimlik bataklıkları sürdürür.

İki nehir arasındaki ova Mezopotamya olarak bilinir. Daha büyük Bereketli Hilal’in bir parçası olarak, Uruk döneminde okuryazar kentsel uygarlığın en erken ortaya çıkışını gördü, bu nedenle genellikle “Uygarlığın beşiği” olarak tanımlanır.

Alt havzada Fırat, Dicle ve Karun nehirlerinin birleşerek kalıcı göller, bataklıklar ve nehir kıyısı ormanları içeren Mezopotamya Bataklıkları’nı oluşturduğu büyük bir taşkın yatağı vardır. Bu uçsuz bucaksız bataklıkların su bilimi, tüm Yukarı Basra Körfezi’nin ekolojisi için son derece önemlidir.

TARİH

Dicle ve Fırat nehirlerinin birleştiği yerin ilk uygarlıkların ortaya çıktığı yer olduğuna inanılmaktadır. Antik çağlardan beri nehir havzasında Sümer, Akad, Babil, Asur ve Abbâsîler de dahil olmak üzere imparatorluklar ortaya çıkmış ve yıkılmıştır.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir