Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, beyin fonsiyonlarını etkin kılıyor… Her derde deva bu bitkiyi biliyor muydunuz?

featured

Ginseng, yüzyıllardır geleneksel Çin tıbbında kullanılmaktadır. Ginseng iki önemli bileşik içerir: ginsenosidler ve gintonin. Bu bileşikler sağlık yararları sağlamak için birbirlerini tamamlarlar. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı ginsengin sağlık acısından faydalarını açıkladı.

Yavaş büyüyen kısa bir bitkidir, ne kadar sürede büyüdüğüne bağlı olarak 3 yolla sınıflandırılabilir; taze, beyaz veya kırmızı. Taze ginseng 4 yıldan önce, beyaz ginseng 4-6 yıl arasında ve kırmızı ginseng 6 yıl veya daha uzun bir süre sonra hasat edilir. Bu bitkinin birçok çeşidi vardır, ancak en popülerleri Amerikan ginsengi (Panax quinquefolius) ve Asya ginsengi (Panax ginseng) ‘dir. Amerikan ve Asya ginsengi, aktif bileşik konsantrasyonlarına ve vücut üzerindeki etkilerine göre değişir. Amerikan ginsengi’nin rahatlatıcı bir ajan olarak çalıştığına inanılırken, Asya’daki gingengin canlandırıcı bir etkisi vardır. Ginseng iki önemli bileşik içerir: ginsenosidler ve gintonin. Bu bileşikler sağlık yararları sağlamak için birbirlerini tamamlarlar.

Ginseng’in inflamatuar belirteçleri azaltmaya ve oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Ginseng’in hem sağlıklı insanlarda hem de Alzheimer hastalalarında zihinsel işlevlere, sakinlik ve ruhsal duygulara fayda sağladığı gösterilmiştir.

Ginseng dokulardaki oksidatif stresi azaltarak ve penis kaslarındaki kan akışını artırarak erektil disfonksiyon belirtilerini iyileştirebilir.

Bağışıklık Sistemini Artırabilir: Ginseng kanserli insanlarda bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve hatta belirli aşıların etkilerini artırabilir.

Ginseng’deki ginsenosidler, iltihaplanmayı düzenler, antioksidan koruma sağlar ve hücrelerin sağlığını korur, bu da bazı kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak kesin etkinliği için, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Ginseng, oksidatif hasarı azaltarak ve hücrelerde enerji üretimini artırarak yorgunluk ile savaşmaya ve fiziksel aktiviteyi arttırmaya yardımcı olabilir.

Özellikle fermente edilmiş kırmızı ginseng, insülin üretiminin ve hücrelerde kan şekeri alımının arttırılmasına yardımcı olur ve antioksidan koruma sağlar.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir