İBB’nin Bağcılar’a diktiği Atatürk heykeli tepki topladı: “Atatürk’e hakaret…”

Atatürk'e benzemediği gerekçesiyle tartışmalara neden olan anıtı, heykeltıraş Ziyatin Nuriev yaptı. Tepkilere yönelik konuşan heykeltıraş, “Atatürk'ün hayallerine değinmek istedim” dedi.

featured

İstanbul’un Bağcılar ilçesindeki 15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Meydanı’nın açılışı, yenileme çalışmalarının ardından geçen yıl kasım ayında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla yapıldı.

Daha önceki dönemde yapılan yenileme çalışmalarında Atatürk Anıtı kaldırıldı ancak meydan, heykeltıraş Ziyatin Nuriev’in hazırladığı Atatürk rölyefi (kabartma) ile yeni bir anıta kavuştu.

ATATÜRK’E BENZETEMEDİLER

18 Mart gösterileri için yapılan prova sırasında meydandaki anıt, tartışmalara neden oldu.

Vatandaşların birçoğu, Atatürk Anıtı’nı, Atatürk’e benzetemedi.

“EN AZINDAN ATATÜRK’E BENZETİLEBİLİRDİ”

Anıta tepki gösteren ve Bağcılar’a iş için geldiğini belirten Orkun Gümüş, “Bence anıt pek de güzel olmamış. Atatürk’e benzemiyor. Kötü buldum, daha güzel yapılabilirdi diye düşünüyorum. En azından Atatürk’e benzetilebilirdi. Emeğe de saygı duymak lazım ama beğenmedim.” dedi.

15 yıldır Bağcılar’da yaşayan Servet Kazan da, “Birebir Atatürk’e benzemiyor daha önce arkada bir tane vardı o kopyası gibiydi. Şu anda burnunda, surat ifadesinde falan farklılıklar görebiliyorum. Şu anda benzettiğim biri açıkçası yok.” ifadelerini kullandı.

“ESKİSİ DAHA GÜZELDİ”

20 yılı aşkın süredir ilçede yaşayan İsmail Çavuşoğlu ise “Ben pek Atatürk olduğunu çıkaramadım. Baka baka benzetemedim. Beğendim, değişik bir şey olmuş ama pek benzetememişler.” diye konuştu.

10 yıldır ilçede yaşayan Yusuf Uğurlu da, “Eskisi gibi güzel bulmadım. Eskisi daha güzeldi, beğenmedim.” ifadelerini kullandı.

Necati Ay ise anıtı beğendiğini belirterek, “Bence çok güzel olmuş. Yakışmış, ortama uymuş. Ben beğendim.” dedi.

“ATATÜRK’ÜN OLGUNLUK DÖNEMİ”

Meydandaki anıtla ilgili yöneltilen sorular için de İBB açıklama yapmadı.

Telefonla ulaşılan heykeltıraş Ziyatin Nuriev de anıtın, Atatürk’ün herhangi bir fotoğrafından alıntılanarak yapılmadığına dikkat çekti.

Nuriev, “Bu Atatürk’ün bir fotoğrafını alarak 3 boyutlu hale getirme çalışmasının ötesinde bir iş, o kadar basite indirgenmemiş bir çalışma. Atatürk’ün olgunluk dönemedir. Bu çalışmada Atatürk’ün toplumun yapısıyla ilgili hayallerine değinmek istedim. Çalışmaya rölyef diyebiliriz. Ortada Atatürk var, Atatürk’ün arkasında da rölyef grubu var. Bunlar, kültür ve sanatı, bilim ve teknolojik gelişmeyi ve tarımı simgeleyen rölyefler. Atatürk tarımda da bilimselliği önemseyen biriydi. Bunu yansıtmak istedim.” dedi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir