BAE varlık fonlarından Türkiye’ye milyarlarca dolarlık yatırım

featured

BAE resmi ajansı WAM’ın haberine göre Mari, Dubai’de düzenlenen Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının ardından Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

BAE ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenerek devam ettiğini söyleyen Mari, bunun ticaret ve yatırım başta olmak üzere çeşitli sektörlerdeki farklı alanlarda yeni ortaklıklar oluşturma yönünde büyük fırsatlar sunduğuna dikkati çekti.

Türkiye ile BAE’nin ekonomi, ticaret ve yatırımın hemen hemen tüm alanlarında güçlü ortaklıklarla birbirine bağlı olduğunu aktaran Mari, “Bugün de iki ülke arasında sürdürülebilir ekonomik ortaklıkta yeni bir dönem başlatıyoruz.” dedi.

Haberde ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020’de Kovid-19 salgınına rağmen 2019’a göre yüzde 21 artış gösterdiği, 2021’in ilk yarısında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 arttığı kaydedildi.

TİCARET HACMİ ARTACAK

WAM’ın haberine göre, BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sani ez-Zuyudi ve Bakan Muş’un katılımıyla gerçekleştirien Türkiye-BAE Karma Ekonomik Komisyonu toplantısında, iki ülke arasında petrol dışındaki ticareti çeşitlendirme ve ticaret hacmini artırmaya yönelik bir çalışma planı üzerinde mutabakat sağlandı.

BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zuyudi, iki ülkenin stratejik konumuna dikkati çekerek, Türk ürünlerinin Orta Doğu, Asya ve Afrika ülkelerine ulaşması açısından BAE’nin köprü görevi görebileceği gibi BAE ürünlerinin de Avrupa ve bazı Asya ülkelerine ulaşması yönünde Türkiye’nin önemli bir pazar olduğuna işaret etti.

Zuyudi, ülkesindeki ekonomik gelişmelere ve projelere dikkati çekerek, Türk firmalarına bu gelişmelerden yararlanmaları çağrısında bulundu.

BAE VARLIK FONLARI TÜRKİYE’YE AKACAK

Varlık fonlarının Türkiye yatırımlarına ilgisinin, uzun süredir problemli olan iki ülke ilişkilerinin ağustos ayında Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşme sonrası yumuşamasıyla ortaya çıktığı belirtiliyor.

Yatırım tartışmaları, geçtiğimiz on yılın büyük bölümünde Suriye ve Libya’daki çatışmaların başını çektiği her konuda anlaşmazlık yaşayan iki ülke arasındaki ilişkilerde bir restorasyona dair mesajlar barındırıyor.

Kaynaklara göre olası anlaşmalar, Türkiye’nin BAE’de yasaklanan Müslüman Kardeşler’e verdiği destek ve BAE’nin 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin arkasındaki ülke olduğu suçlamalarıyla neredeyse duran ilişkilerin tekrar inşa edilmesi için bir yol olabilir. Türkiye’nin BAE’yi FETÖ Darbesi’nin arkasındaki ülke olarak tanımlaması sonrası 2016’da ilişkiler en düşük seviyeye ulaşmıştı.

BAE’NİN EN BÜYÜK VARLIK FONLARI

Son haftalarda Türk yatırımlarını izleyen fonlar arasında, Abu Dabi Yatırım Otoritesi ve tahmini varlıkları 686 milyar dolar olarak tahmin edilen Emirlik’in en büyük varlık fonu ADIA ve ADQ bulunuyor.

Kaynaklardan biri, ADQ’nun tek başına sağlık ve fintech hedeflerine 1 milyar dolar harcamayı düşündüğünü söyledi. Tahmini 110 milyar dolarlık varlığa sahip ADQ, ADIA ve Mubadala Investment Co.’dan sonra Emirlik’in üçüncü en büyük devlet varlık fonu.

ADQ ve Türk hükümetinin yatırım ofisi yorum yapmaktan kaçındı.

BAE’nin borsada işlem gören ikinci en değerli şirketi International Holding Co. veya IHC, sağlık ve endüstriyel sektörlerdeki yatırım fırsatlarının değerlendirildiğini söyledi. Sözcü, “Türkiye bizim için büyük bir yatırım fırsatı olabilecek en önemli gıda işleme tesislerinden birine sahip” dedi.

Bir diğer kaynağa göre ise diğer yatırım fonu Abu Dabi Kraliyet Grubu’nun bir parçası olan ve 1 milyar dolara kadar yatırım yapabilecek kuruluş Chimera Investments LLC.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ağustos ayında sürpriz bir görüşme yapan BAE’nin ulusal güvenlik danışmanı Şeyh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, aynı zamanda ADQ, IHC ve Royal Group’un başkanı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir