Avrupa’da bir ilk! Hollanda yargısı sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılmasına hükmetti…

featured

Koronavirüs pandemisine karşı başta kayda değer önlem almamakta direndikten sonra ikinci dalganın mutasyon geçiren varyantlar eşliğinde vurduğu Hollanda’da ocak ayının son haftasından beri gece sokağa çıkma yasağı uygulanmasına kitlesel protestoları müteakip yargı da tepki verdi.

Lahey’deki bir mahkeme, hükümetin aldığı önlemlerin meşru olmadığını öne sürerek gece sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılmasına hükmetti.

‘Parlamento onayı şart’

Yasağın hareket özgürlüğü ve mahremiyet hakkını ciddi biçimde ihlal ettiğinden çok dikkatli karar almayı gerektiren bir konu olduğunu belirten mahkeme, hükümetin acil durumlarda parlamentonun karar alma sürecine dahil olmasını gerektirmeyen olağanüstü hal yasasını temel almasını “Bunu gerektirecek özel bir aciliyet durumu yoktu” diyerek reddetti.

“Olağanüstü hal yasasına dayanan geniş kapsamlı önlem, ancak akut bir acil durum gerçekten meydana gelirse verilebilir” diyen yargıç, kısıtlamaların özgürlükleri kısıtladığı gerekçesiyle parlamentonun onayı alınarak uygulanması gerektiğine karar verdi. Pandemiyi, mutasyona uğrayan yeni varyantı ve sağlık kurumları üzerindeki baskıyı göz önünde bulundurduklarını, ama büyük endişe yaratan dönemde alınan sert önlemlerin de hukuka dayanması gerektiğini vurguladı.

Temyiz sürecinde sokağa çıkma yasağı yürürlükte olmayacak

Böylece Avrupa ülkelerinde ilk kez bir mahkeme sokağa çıkma yasağının kaldırılması yönünde karar aldı.

Hükümetin yargı kararını temyize götürmesi halinde bu süreçte 21:00-04:30 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı yürürlükte olmayacak. Ancak dava hükümet lehine sonuçlanırsa, yeniden sokağa çıkma yasağı uygulanabilecek.

Hollanda’da 23 Ocak’tan beri uygulanan ve son olarak 3 Mart’a kadar uzatılan sokağa çıkma yasağı, halkın iç savaş çanları çaldıran isyanlarıyla karşılanmıştı.

Muhalefet memnun

Korona Gerçekleri (Viruswaarheid) adlı önlem karşıtı grup, sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Lahey’deki mahkemede dava açmıştı.

İstifa eden hükümetin Güvenlik ve Adalet Bakanı Ferdinand Grapperhaus, mahkeme kararını inceledikten sonra açıklama yapacağını duyurdu.

Muhalefet kararı olumlu karşıladı.

Denk Partisi Milletvekili Tunahan Kuzu “Yaşasın hukukun üstünlüğü, Başbakan Mark Rutte ve Sağlık Bakanı Huge de Jonge, halkı dinlemediler, ama umarım mahkemeyi dinleyecekler!” diye tweetledi.

Aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de “Güzel haber! Sokağa çıkma kısıtlaması bitti! Dediğim gibi kısıtlama orantısızdı. Şimdi Başbakan Rutte ile parlamentoda görüşme zamanı” dedi.

Kesilmiş para cezaları ne olacak?

Sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişilere verilen 95 euroluk para cezalarının ne olacağı da şimdilik meçhul. Mahkeme bu meseleyi inceliyor.

Bugüne dek Kovid-19’dan 1 milyon 32 binden fazla vakanın saptandığı, 14 bin 662 ölümün kaydedildiği Hollanda’da, sokağa çıkma yasağının ardından, vaka sayısı ortalama 6 binden 3 bine geriledi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir