Avrupa Süper Ligi’ne katılan kulüpler FIFA ve UEFA organizasyonlarından men mi edilecek? UEFA ‘acil’ koduyla toplanıyor…

featured

Avrupa futbolunun 12 dev kulübü, UEFA’nın Şampiyonlar Ligi formatını reddederek planladıkları tarihi kararı resmen duyurdu. İspanyol ekipleri Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid ile İtalyan takımları Inter, Juventus ve Milan’a 6 Premier Lig devi Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham’ın eşlik ettiği oluşum, Avrupa Süper Ligi’ni kurduklarını açıkladı.

Futbolda tarihi gece! 12 büyük kulüp Avrupa Süper Ligi’ni kurdu! Avrupa Süper Ligi’nin formatı nasıl olacak?

ABD’deki bankacılık ve finans devi JP Morgan tarafından finanse edilen projede başkan ise Real Madrid Başkanı Florentino Perez seçildi.

Bir süredir ligin kurulması adına devam eden görüşmelerin gün içerisinde resmi şekilde detaylandırılması bekleniyordu. Almanya ve Fransa’dan hiçbir takımın şu an için yer almıyor olmasıyla geçen senenin Şampiyonlar Ligi finalistleri Bayern Münih ile PSG’nin organizasyonda olmamaları bekleniyor. İki takımın UEFA tarafına daha yakın durdukları belirtilmekte.

Maddi yatırım kısmıyla katılımcıların ilgisini çeken organizasyonda 3.5 milyar Euro’luk bir payın bölüştürülmesi ve ilk 6 takımın 350 milyon Euro’luk bir gelir sağlaması hedefleniyor.

FIFA ve UEFA organizasyonlarından men edilecekler

Avrupa futbolunda tarihi bir kriz yaşanıyor. Uzun süredir ciddi anlamda tartışılan Avrupa Süper Ligi için resmen adımlar atıldı. Fransa’dan L’Equipe ve İngiltere’den Daily Mail’in aktardığı özel haberlerde 6 İngiliz, 3 İspanyol ve 3 İtalyan kulübünün girişimiyle Avrupa Süper Ligi 20 takımla kuruluyor. Bu kulüplerin Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan ve Juventus olduğu belirtildi. Oluşuma herhangi bir Alman ya da Fransız kulübü katılmadı.

Ancak UEFA da anında karşılık vererek Premier Lig, La Liga ve Serie A yönetimleriyle ortak hareket etti ve sert bir tepki gösterdi. UEFA, “İmza atmayı reddeden Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür ederiz. Savaşımızda bize katılmak isteyen futbol aşıklarına, taraftarlara ve politikacılara çağrı yapıyoruz. Azınlık bir grup, uzun süredir sadece kendini düşünmekte ısrar ediyor. Artık yeter! FIFA’nın da açıkladığı gibi, Avrupa Süper Ligi’ne katılacak kulüpler yerel, UEFA ve FIFA organizasyonlardan men edilecekler ve bu kulüplerin oyuncuları, milli takımlarını temsil edemeyebilirler” dedi.

UEFA ‘acil’ koduyla toplandı

Avrupa Süper Ligi oluşumu için UEFA tarafından yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

“Kulüplerin kurması gündemde olan “Avrupa Süper Ligi” olarak tabir edilen organizasyona katılacak olan tüm futbolcuları UEFA ve FIFA organizasyonlarından men edeceğiz. Avrupa Süper Ligi’ne katılacak kulüpler, kendi yerel liglerinden de men edilecek. Bu alaycı proje, toplumun dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda birkaç kulübün çıkarına dayanan bir proje.

Daha önce FIFA ve altı Federasyon tarafından duyurulduğu üzere, ilgili kulüplerin yerel, Avrupa veya dünya düzeyinde başka herhangi bir müsabakada oynaması yasaklanacak ve oyuncularının milli takımlarını temsil etme fırsatı da reddedilebilir. Diğer ülkelerdeki kulüplere özellikle de bunu katılmayı reddeden Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür ediyoruz. Tüm futbol severleri taraftarları ve politikacıları, ilan edilmesi halinde böyle karşı mücadeleye bize katılmaya çağırıyoruz. Birkaç kişinin bu ısrarcı kişisel çıkarları çok uzun süredir devam ediyor. Yeter artık.”

UEFA, FIFA, Premier Lig, Serie A yönetimleri, 12 kulübü Şampiyonlar Ligi’nden, UEFA Avrupa Ligi’nden ve yerel liglerden men etme kararını görüşecek.

Bahsi geçen 12 kulüp ise şöyle: Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Liverpool, Milan, Inter ve Juventus.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir