Avrupa Parlamentosunda Türk ezgileri yankılanacak

Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa 2022 etkinlikleri kapsamında düzenlenen Türk Dünyasının Kültür Başkentlerinden İzlenimler Sergisi 5 Eylül'de Brüksel'de kapılarını açıyor. Program çerçevesinde Azerbaycan ve Türkiye'yi dünya çapında temsil eden orkestra şefi, piyanist ve besteci Turan Manafzade de sahne alacak.

featured

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) AB-Türkiye Dostluk Grubu Genel Sekreteri İpek Tekdemir’in fikir öncülüğünde, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde, Türk Hava Yolları’nin (THY) destekleri ile “Türk Kültür Günleri – Bursa 2022” etkinliği gerçekleştirilecek.

Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa 2022 etkinlikleri kapsamında Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda ilk kez Türk Dünyasının Kültür Başkentlerinden İzlenimler Sergisi açılışı 5 Eylül’de gerçekleşecek.

Organizasyon kapsamında Azerbaycan ve Türkiye’yi dünya çapında temsil eden orkestra şefi, piyanist ve besteci Turan Manafzade de sahne alacak. Manafzade, solo piyano resitalinde klasik müzik ve geleneksel parçalardan oluşturduğu harmoni ile Avrupalı katılımcılara kültürlerarası diyalogda müzik ve sanatın önemini aktaracak.

Programa ilişkin açıklamalarda bulunan Manafzade, sanat ve müziğin birleştirici ve iyileştirici bir gücü olduğunu ifade etti.

Turan Manafzade açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Tüm dünyada barış mesajlarının daha çok verilmesine ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda, sanatın ve müziğin birleştirici ve iyileştirici gücüyle bu konseri yapmak üzere davet aldığım için çok gururluyum. Müziğin ve sanatın milliyeti yoktur.

Her bir ulusun kültürünü kendi içinde barındıran müzik sanatı hepimizin ortak mirasıdır. Bu konserde çalacağım eserler içinde dünya klasiklerinden G.F.Handel, F.Chopin, C.Debussy ve ağabeyim Abuzar Manafzade’nin savaşları protesto etmek ve barışı desteklemek amacıyla bestelediği ‘Hocalı’ya’ eserinin yanı sıra ‘Sarı Gelin’, ‘Çanakkale Türküsü’ ve kendi bestem ‘Azerbaycan’ım’ da yer almaktadır.”

Brüksel’de gerçekleştirilecek organizasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunan AB-Türkiye Dostluk Grubu Genel Sekreteri Tekdemir ise, Türk Devletlerinin varlığını devam ettirmek için kültürel mirasın yaşatılması ve tanıtılmasının önemine işaret etti.

Konuya ilişkin değerlendirmesini sürdüren Tekdemir, “Bu kültürün tanıtılması ve ortak medeniyet hazinemize daha da katkı sunmak adına, doğu ve batıyı yakınlaştıracak bu çalışma yarınlarımızı hep birlikte inşa etmeyi hedefliyor” dedi.

Tekdemir ayrıca, AB ve Türk devletleri arasında kültürel ve akademik ilişkilerin güçlendirilmesi ve gelecekte başka konularda da ortak projelerin geliştirilmesi için çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir