Avrupa Birliği’nden Avrupa Süper Ligi’ne sert uyarı: “Başlamadan yasaklanmalı!”

featured

Avrupa Birliği’nin, yeni kurulan Avrupa Süper Ligi’nin Avrupa’da oynanacak maçlara engel olabileceği belirtildi. Avrupa Birliği Parlamentosu Spor Komisyonu, Avrupa Süper Ligi’ni kınadığını ve bu ligin spor değerlerini ihlal edeceğini açıkladı. Bu konuyla ilgili bilgilendirmeyi Twente Üniversitesi Ekonomi Profesörü Tsjalle van der Burg yaptı.

“Başlamadan yasaklanmalı”

Tsjalle van der Burg’ün yaptığı açıklama şu şekilde:

“Ulusal düzeyde taraftarları ve izleyicileri çekmek için futbol kulüpleri arasındaki rekabet giderek daha yoğun hale geliyor. Aynı zamanda Ayrupa futbolundaki en yüksek onuru kazanma şansı olan kulüplerin sayısı son 60 yılda giderek azalmıştır.

Hollandalı bir taraftar olarak, hala bir Avrupa şampiyonluğu kazanma şansına sahip bir kulüp görmek istiyorsanız, bu muhtemelen Ajax’tır. Uzun vadede bu Feyenorord ve PSV gibi kulüplerin yeni taraftarları kazanma söz konusu olduğunda Ajax ile rekabet edemeyeceklerdir. Bu da sadece futbolseverler için yüksek fiyatlara yol açar.

“Yasaklanmalıdır”

Avrupa Süper Lig düşüncesi ise bu süreci hızlandıracaktır. Her ülke, bu elit ligde oynayan en fazla bir ya da birkaç kulübe sahip olacak. Hollanda’nın tek katılımcısı Ajax olursa ülke futbolunu tekeline alacaktır. Süper Lig’in çok daha çık versiyonu bile rekabeti boğacaktır. Bunun nedeni, bu elit yarışmada düzenli oynayan kulüpler buradan devasa paralar kazanacaklardır ve diğer kulüplere nazaran çok daha büyük bir avantaj elde edeceklerdir.

Avrupa Süper Ligi, rekabet hukukuna aykırı bir rekabet oluşturmayı hedefliyor. Avrupa Birliği Komisyonu, başlamadan önce Avrupa Süper Ligi’ni yasaklamalıdır.

Süper Lig’i kurma düşüncesi bile rekabeti kısıtlayan koordineli eylemler sınıfına giriyor. Bu tür davranışlar Avrupa Birliği İşleyişi Antlaşması 101. maddesi uyarınca yasaklanmıştır. Avrupa Birliği Komisyonu, buna son vermek için harekete geçerse, olmaası gerektiği gibi en iyi kulüplerin gücüne sınır koyulacak.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir