Asgari ücrete ne kadar zam gelecek? İşte Temmuz 2022 asgari ücret zammı için masada konuşulan rakamlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammı için dün Kabine Toplantısı'nda alınan kararlar kapsamında 'yeniden değerlendirilme' talimatı verdiğini açıkladı. Erdoğan’ın açıklaması sonrası Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın bir araya gelecek. Peki asgari ücrete ne kadar zam gelecek? İşte Temmuz 2022 asgari ücret zammı için masada konuşulan rakamlar…

featured

Asgari ücret zam maratonu Temmuz zammı süreci ile başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yıl aralık ayında toplandığı gibi bu yıl da yarından itibaren yeni asgari ücret zam rakamını belirlenmek için bir araya geliyor. Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere toplam 15 kişiden oluşuyor. Asgari ücret zammı ve rakamı, dolaylı olarak tüm maaşlara da etki ettiğinden vatandaşlar tarafından dikkatle takip ediliyor. Asgari ücret zammı için öne çıkan formül ve rakamlar ise şu şekilde:

ASGARİ ÜCRET ŞU AN NE KADAR?

2021’de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN 2022 ASGARİ ÜCRET ZAMMI MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret temmuz zammı ile ilgili dün Kabine Toplantısının ardından şunları belirtti: “Ocak ayında asgari ücreti artırırken işverenin omzundaki yükü de almıştık. Enflasyon artışıyla birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’mızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Böylece yapılan artışın istihdamda herhangi olumsuz bir etkiye yol açmasına izin verilmeyecektir. İnşallah en kısa sürede bu konuda müjdeli bir haberi paylaşmayı umut ediyoruz.”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanma tarihi belli oldu!

“Kamu çalışanına zaten enflasyon farkını vereceğiz. Amacımız enflasyon oranı kaç olursa olsun hiçbir çalışanımızın ve emeklimizin hayat pahalılığının altında ezilmesine müsaade etmemektir. Asgari ücret artışı yapılırken bakanlığımız, özellikle belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek bir yöntem de geliştirecektir. Detaylarını açıklayacağımız bu çalışmanın emeklilerimize ve çalışanlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. NATO görüşmelerinden döner dönmez açıklayacağım.”

TİSK’TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

TİSK asgari ücrete ara zam konusunda “Asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen mutlaka masada olacağız ve toplam fayda odaklı çalışmalarımız ile görüşlerimizi paylaşacağız. Geleceğimize, çalışanlarımıza, işletmelerimize ve işimize katkı sağlayacak her türlü karara destek vermeye hazırız” dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN HANGİ FORMÜLLER ÖNE ÇIKIYOR?

Asgari ücret zammı için 3 formül konuşuluyor. 6 aylık enflasyon oranında zam yapılması ya da yıllık enflasyon farkının yansıtılması gündemde. Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre enflasyon 6 aylık yüzde 40.75, yıllık yüzde 76.60 olacak. Buna göre ilk formül yüzde 40.75, ikincisi de yüzde 26.1 (76.60-50.50) zam yolunu açacak. Bir formül de Ocak’ta vergide yapılan gibi bir prim desteğinin sağlanacağı ‘prim farkı’ formülü.

‘PRİM FORMÜLÜ’

Asgari ücret artışıyla ilgili 3 formül gündeme gelirken, prim desteği formülü öne çıkıyor. Asgari ücretin brütü 5 bin 4 lira. 750,60 liralık prim kesintisi sonrasında net ücret 4 bin 253 lira olarak ödeniyor. 5 bin 4 liralık asgari ücret üzerinden ayrıca işveren açısından da 875,70 lira kesinti oluyor.

Hem işçi hem de işverenden yapılan kesintiler toplandığında rakam 1.626,30 liraya ulaşıyor. Bu miktarın İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanarak belli bir süre kamu tarafından alınmaması formülü ile birlikte asgari ücret 5.879,70 lira tutarında bir miktara ulaşabiliyor.

YILLIK ENFLASYONA TAMAMLAMA

Bu durumda artış yüzde 26.1 civarında olacak ve net asgari ücret 5.363,53 liraya kadar ulaşacak.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir