Asgari ücret için öne çıkan iki rakam: 9 bin 350 TL ve 8 bin TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in 'enflasyon' açıklaması akıllara iki formülü getirdi. Buna göre yeni zam oranı temmuzda uygulanan zam veya yıllık enflasyon baz alınarak belirlenecek. Kulislere sızan bilgi 9 binin üstünde bir rakamı ortaya koyarken Çalışma Bakanlığının anketinde ise 8 bin TL öne çıktı.

featured

Milyonları heyecanla beklediği asgari ücret için ilk 7 Aralık’ta yapılacak. Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 30 zam gelerek 5 bin 500 TL’ye çıkarılmıştı. Konuyla alakalı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Enflasyona ezdirmeyeceğiz” açıklaması yaparken TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay’ın “kırmızı çizgi” olarak en az 7 bin 785 TL’yi rakamını öne sürdü. Peki 2023 asgari ücret ne kadar olacak? İşte kulislerde öne çıkan iki rakam…

İKİ FORMÜL KONUŞULUYOR

Formüllerden biri asgari ücrete yıllık enflasyon oranında zam uygulanması. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65-70 arasında. Böylelikle asgari ücret yıllık enflasyona göre belirlenirse milyonlarca kişinin yeni maaşı 9 bin 350 TL’ye yükselecek.

TÜRK-İŞ ‘KIRMIZI ÇİZGİSİNİ’ BELİRLEDİ

Öte yandan TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay geçtiğimiz günlerde canlı yayına katılan Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerine değinilirken 7 bin 785 TL rakamının “kırmızı çizgi” olduğunu vurgulayarak “Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız” demiş ve ‘Kırmızı çizgi bu onun üzerine çıkmak gerekiyor’ diye eklemişti.

Benzer Haberler
asgari ucret
2023 Asgari ücret ne olacak? İşte 2023 asgari ücret tahmini ve en gerçekçi rakam
asgari-ucret-ergun-atalay
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay asgari ücrette rakamı söyledi: ‘7 bin 785 liradan aşağısı olmaz’
asgari_ucret_tespit_komisyonu_toplandi_masadaki_rakamlar_neler_h28079_8fe28
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 7 Aralık’ta toplanıyor

 

TEMMUZDAKİ ZAM DA GÜNDEMDE

Masadaki ikinci formül ise temmuzdaki artışın yıllık enflasyona tamamlanması. Asgari ücrete temmuzda yüzde 30 zam yapılmıştı. Buna göre, ikinci formülün uygulanması durumunda asgari ücrete uygulanacak zam oranı yüzde 40 olacak.

‘EN AZ YÜZDE 50’ BEKLENTİSİ

Asgari ücrete en az yüzde 40 oranında zam yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu rakama 10 puanlık refah payı da eklenerek zam oranının yüzde 50’yi bulabileceği konuşuluyor.

İŞTE BAKANLIĞIN ANKETİNDE ÖNE ÇIKAN RAKAM

Çalışma Bakanlığı bir yandan işçi ve işverenin nabzını tutuyor. Yapılan ankette öne çıkan 8 bin TL olduğu kulislerden sızanlar arasında

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir