Arkeoloji dünyasının acı günü! Altan Çilingiroğlu hayatını kaybetti

featured

Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi eski Dekanı, dünya çapında tanınan Urartu uzmanı ve arkeoloji profesörü Atılgan Altan Çilingiroğlu 77 yaşında vefat etti. Arkasında önemli keşifler ve daha aydınlanmış bir Urartu bırakan Çilingiroğlu, Urartu tarihi ile ilgili dünyaca ünlü yayınlara imza atmıştı.

Son olarak Ayanis (Van) ve Ulucak Höyüğü (İzmir) yerleşmelerinde kazı çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Çilingiroğlu, Yaşar Üniversitesi’nde Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Altan Çilingiroğlu kimdir?

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 1969 yılında arkeoloji eğitimini tamamlayarak, 1972’de devlet bursuyla Manchester Üniversitesi’nde doktora yapmaya gitmiştir. Doktorasını 1976 yılında tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmüştür. İlk önce Atatürk Üniversitesi’nde, 1980 yılından itibaren de Ege Üniversitesi’nde akademik kariyerine devam etmiştir. Aynı üniversitenin arkeoloji bölümünden 2012 yılında emekli olmuştur.

Uzmanlık alanları arasında Doğu Anadolu, İran ve Kafkaslar tarih ve tarihöncesi kültürleri ile Urartu Krallığı yer almaktadır. Amerika, Japonya, Avustralya, Özbekistan, Almanya ve dünyanın başka birçok yerinde sayısız konferanslar vermiştir. Urartu Krallığı, tarihi, sanatı, dış politikası, savaşları, ekonomisi, inançları ile İzmir Ulucak Höyüğü hakkında 70’i aşkın makalesi ve 14’ü aşkın kitabı bulunmaktadır. Altan Çilingiroğlu’na Arkeoloji bilimine katkılarından dolayı 2003 yılında Aydın Doğan Vakfı ödülü verilmiştir.

Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi dekanıdır ve Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesidir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir