Araçlara ÖTV indirimi geliyor mu?

featured

Covid-19 Salgını bu zamana kadar piyasaların büyük bölümünde değişime neden olmuştur. Salgından bariz bir biçimde etkilenen sektörlerden biri de otomotiv piyasası olarak gösterilmektedir. Özellikle ülkemizde bu etkiler 2.el araçlarda kendini göstermiştir.

  • Araç üreten dünya devi markaların üretime ara vermesi,
  • Sıfır araçların ülkemizde gelememesi bir kriz yaşanmasına neden olmuştur.

Yaşanan kriz yüzünden araç sahibi olmak isteyenler bu isteklerini rafa kaldırmıştır. Ya da vatandaşlar ikinci el otomobil almaya karar vermiştir. İkinci el olan otomobillere olan ilginin artması bu tür araçların fiyatlarını da otomatik olarak artırmıştır. Sonuç devlet müdahalesi beklenirlerini bile getirmiştir.

2021 ÖTV İndirimi Yapılacak Mı?

Araç piyasaları virüste normalleşme sürecine girilmesinden sonra düzelmeye başlamıştır. Bilindiği üzere ülkemizde geçtiğimiz günlerde 2020 yılının enflasyon verileri kesin olarak paylaşılmıştır. Vatandaşlar paylaşılan verilere göre maaş zammı görmüştür.

Verilerin açıklanmasından sonra Merkez Bankası yeni anketlere imza atmıştır. Yapılan beklenti anketleri 2021 ÖTV indirimi var mı sorununu akıllara getirmiştir. İndirimin gelmesi halinde otomotiv piyasasının canlanacağı ön görülmektedir. Beklentiler indirimin gelmesine yöneliktir. Ancak resmi birimlerden konu hakkında herhangi bir şekilde açıklama yapılmamıştır. Bu da indirim açısından kesin neticelere varılmasını imkânsız hale getirmektedir.

ÖTV İndiriminden Yararlanma Şartları Nedir?

ÖTV indirimi gelmesi demek bu indirimin herkes tarafından kullanılabileceği demek değildir. İndirim de kredi kampanyalarında olduğu gibi kendine has şartlar üzerinden yapılmaktadır. Bu sayede indirimden istifade ederek hanelerine kar geçirmek isteyen kişilerin önü kesilmektedir. Peki indirimden yararlanma şartları nelerdir?

İndirimden istifade etmek isteyenler;

  • Satın aldıkları aracı belli bir süre satmama taahhüdü vermek zorunadır,
  • Aracı 2 ya da 6 yıl satmama taahhüdü verilebilmektedir,
  • Taahhüt süresinin artması indirim oranını artırmaktadır.

Vatandaşlar araç alımlarında herhangi bir taahhüt vermeye zorlanmamaktadır. Alımlarında taahhüt vermeyenler güncel ÖTV oranları ne ise o oranlar üzerinden işlem görmektedir. Burada da araç alıcılarına bir seçim hakkı verilmektedir. Sistem aşamalı olduğu için kademeli ÖTV indirimi şeklinde de lanse edilmektedir.

2. El Araç Piyasasında Son Durum?

İnsanların ÖTV indirimi yapılacak mı konusunu merak etmeleri 2.el araç piyasası ile de yakından alakalıdır. Öncelikle salgının ilk dönemleri ile kıyaslandığında araç rakamlarında inanılmaz bir düşüş gerçekleşmiştir. Çünkü artık otomobil fabrikaları yeniden açılmıştır. Bu da piyasadaki sıfır araç sorununu ortadan kaldırmıştır. Sıfır araçlar bulunabildiğinden 2.el araçların fiyatları düşmüştür.

2.el araç almak isteyenler;

  • Uygun fiyat,
  • Kaliteli araç,
  • Ek vergi indirimleri gibi beklentiler içerisine girmektedir.

Sayılan nedenler yüzünden araç alma niyetinde olanlar ÖTV kararını beklemektedir. Zira indirimin gelmesi halinde ödenecek olan rakamlar otomatik olarak düşecektir. Daha önce de altı çizildiği üzere henüz konu hakkında resmi birim açıklamaları gelmiş değildir.

2. El Araçlarda Uzman Yorumları

Uzmanlar 2.el otomobil almak isteyenleri son zamanlarda ciddi şekilde uyarmaktadır. Öncelikle pek çok uzmana göre araç alımının tam sırasıdır. Zira rakamların daha da düşmesi beklenmemektedir. Olası yeniden düşüşler piyasa değerlerini alt üst edeceği için devlet müdahalesi gelme ihtimali de bulunmaktadır.

Araç alımı için acele edilmesi demek güvenilir olmayan yerlerden araç alınması demek değildir. ikinci el araç almak isteyenler;

  • Galerilerden,
  • Güvenilir alım satım uygulamalarından,
  • Araç pazarlarından isteklerini gerçekleştirebilmektedir.

Piyasada dengeler değişebileceğinden işlemlerin resmi olarak yapılması da önemlidir. Bu sayede alım satım konusunda herhangi bir problem yaşanmayacaktır. Alıcıların özellikle noter işlemleri esnasında dikkatli olmaları önemli bir uyarı olarak verilmektedir.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir