Anlaşma sağlandı! Seçim barajı yüzde 7’ye düşüyor

AK Parti ve MHP, seçim kanunu konusunda anlaştı. Kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Hazırlanan kanun teklifi yasalaşırsa seçim barajı %10'dan %7'ye düşürülecek. Aynı şekilde TBMM'de grup kurma şartı da kaldırılacak.

featured

Seçim kanunu hakkında son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Seçim barajının düşürülmesini de içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, yaptığı açıklamada “Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesini teklif ediyoruz” dedi.

SEÇİM BARAJI %7’YE DÜŞÜYOR!

AK Parti ve MHP’nin hazırladığı seçim kanunu teklifi bugün TBMM Başkanlığına sunuldu. Seçim barajı yüzde ondan yüzde yediye düşecek. Teklifle, ittifakı oluşturan partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı, seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak, D’Hondt uygulamasıyla belirlenecek.

AK PARTİ VE MHPLİ İSİMLERDEN AÇIKLAMA GELDİ

AK Parti Siyasi ve Hukuk İşleri’nden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız basın toplantısında seçim yasası teklifinin detaylarını açıkladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı yaptığı açıklamada “Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesini talep ediyoruz. Partilerin grubu bulunması koşulunu çıkarıyoruz. Kayıt sisteminde olmayan vatandaş en son kayıt adresinde oy kullanacak.” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise şöyle konuştu: “Kanun teklifi ile seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi öngörülmektedir. Daha fazla partinin ve görüşün Meclis’te bulunması, temsilde adaletin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Siyasi partiler ve bağımsız adaylara rakamların büyüklüğüne göre vekillik tahsil edilir. İttifak içinde görünür olan her partinin ittifak dışında görünürlüğü güçlendirilmiştir. Seçmen iradesinin kendi partisinin dışında başka partilere yansımaması gözetilmiştir. Demokrasi bir yönü ile örgütlü toplum demektir. Seçime katılmak için teşkilatlanma ve kongre yapmış olma şartı yeterlidir. Seçmen kütüğündeki haksızlıklarına ilişkin düzen kurallarına yer verilmiştir. Ülkemizin demokrasi çıtası daha da yükseltilecektir.”

YILDIZ VE YAZICI ARASINDA GEÇEN DİYALOG İSE ŞU ŞEKİLDE:

Yazıcı: İttifakın barajı geçmesi halinde oylar ittifak içinde toplanıyor, kaç vekil çıkaracağı da sıralamaya giriyor. İttifak ayrı bir kategori haline geliyor. İttifak ortak oyun dağılımı ile kendi içinde hesaplıyor. Biz bunu burada ayrıştırdık. Her partinin dont uygulamasında görünür olmasını sağladık. İttifak çerçevesinde oyu belirlenecek ve genel oy sıralamasına girecek. İttifak dışında o hesaplama yapılacak. Aldığı oy miktarı genel oy sıralamasında yapılacak.

Yıldız: Türkiye genel barajını ittifak ile geçecek. Ama milletvekili çıkarımını kendi oyu ile sağlayacak.

Yazıcı: Teklifimiz barajın 10’dan 7’ye düşürülmesi. Ama Meclis ne yapar bilemeyiz. Buna ipotek koyamayız.

Yıldız: Seçim ittifakı ile barajın bir önemi kalmamıştır. Yüzde 7, yüzde 5 çok önemli değildir.

Yazıcı: Cumhurbaşkanı’nın adaylığı ile ilgili bir kısıtlama söz konusu değil. Biz bununla ilgili bir çalışma yapmadık.

Yazıcı: Biz uyum düzenlemesi yapıyoruz. Başbakanlık kelimesini uyum metninden çıkarıyoruz.

Yazıcı: Erken seçim yok. Bunu daha önce de dedik.

Yıldız: Bu çalışma ile erken seçim tartışmalarına da son verilmiş oldu.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir