Fed kararı öncesi altın sert düştü!

Altın fiyatları kaybına devam ediyor. Altın ve bütün varlıkları etkileyecek Fed toplantısı bugün itibarıyla başlıyor. 2 gün boyunca devam edece Fed faiz kararı toplantısı piyasalarda etkili olacak.

featured

Altın fiyatları Mayıs ayı Fed faiz kararı öncesi hareketlendi. 17 Nisan`da Rusya`ya yeni yaptırım açıklamalarıyla 1.998 dolar bandına tırmanan ons altın fiyatı, Fed yönlü gelen sert satış baskısına girdi. Spot altın olarak da bilinen ons altın, 1.850 dolara kadar çekilirken, yurt içinde gram altın fiyatı önce 900 lira psikolojik desteğini kırdı ardından 885 liranın altını gördü. Piyasalarda herkesin aklında hep aynı soru var: Altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi?

ALTIN HANGİ GELİŞMELERİ FİYATLIYOR?

Rusya Ukrayna Savaşı`nın, yaptırım açıklamalarının ve küresel enflasyon beklentilerinin şiddetlendiği 8 Mart tarihinde 2.070 dolar ile 2022`nin rekorunu kıran ve tarihi zirvesini görmeye çok yaklaşan ons altın fiyatı, bu noktadan sonra gevşedi. Ons altın tarihi zirvesi, Covid-19`un krizinin en yüksek olduğu dönemde, 2.075 dolar ile Ağustos 2020`de görülmüştü.

ALTIN FİYATLARI YÜZDE 10`UN ÜZERİNDE ERİDİ

2022`nin zirvesi olan 2.070 dolar dikkate alındığında altın ons fiyatı için kayıp yüzde 10`u aşarak 1.850 dolar seviyesi test edildi. Aynı dönemde gram altın fiyatları için zirve 969 lira olarak göze çarptı. Bu seviye dikkate alındığında ise altın gram fiyatı yüzde 8`in üzerinde eriyerek 885 liranın altına sarktı.

ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

1. Rusya Ukrayna krizi tarafındaki gelişmeler: Savaşın ve yaptırımların getirdiği jeopolitik riskler, emtia piyasalarındaki arz endişeleri son dönemde ilk günkü şiddetini kaybetti. Bu durum risk ve belirsizlik ortamı seven altın fiyatları için baskılayıcı oldu.

2. Fed faiz kararı: ABD`de enflasyon yüzde 8,5 ile sonra 41 yılın rekorunu kırdı. Bu durum Covid-19 döneminde uygulanan ultra gevşek para politikasından dönüş adımları atmaya başlayan Fed`in daha da şahinleşebileceği algısını güçlendirdi.

Piyasalarda likidite azalacağı endişesi altın fiyatları için asıl baskılayıcı unsur olarak dikkat çekiyor. Normal şartlarda enflasyon beklentileri körüklendiğinde, “Enflasyondan korunma aracı” olarak öne çıkan altın talebinin artacağını belirten uzmanlar Fed`in enflasyonu kontrol alma iştahının artacağı algısıyla daha şahin adımlar atabileceği beklentisinin güçlenmesi nedeniyle altın fiyatları için düşüş görüldüğünü vurguladı.

FED ŞAHİNLEŞİYOR: DOLAR ENDEKSİ 20 YILIN EN YÜKSEK DÜZEYİNİ TEST ETTİ

Mayıs 2022 Fed toplantısı öncesi, ABD Doları`nın önemli para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi 103,94 seviyesini görerek son 20 yılın en yükseğini test etti. Dolar endeksi 52 haftalık analizde geçtiğimiz yıl 89,51 düzeyiyle dip yapmıştı.

DOLAR/TL NE TEPKİ VERDİ?

Kur korumalı TL mevduat sisteminin devreye alınmasıyla dolar kuru, dolar endeksindeki güçlü seyre rağmen 14,5-14,9 arasında dar bant hareketini sürdürüyor. Dolar neredeyse dünyadaki bütün para birimleri karşısında değer kazanırken, TL`de güçlü duruş sürüyor.

EURO DOLAR KARŞISINDA 5 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Mayıs ayı Fed faiz kararı öncesinde Euro/Dolar paritesi 1,047 seviyesini görerek yaklaşık son 5 yılın en düşük seviyesini test etti. Parite en son 11 Ocak 2017`de bu seviyenin altında işlem görmüştü.

Euro`nun dolar karşısındaki değer kaybında Fed`in sıkı para politikası için adım atarken, Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) bu yönde daha adım atmaması etkili oldu.

MAYIS 2022 FED FAİZ KARARI NE ZAMAN GELECEK?

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 3-4 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. 4 Mayıs akşamı Fed faiz kararı açıklamasında bulunacak. Faiz kararı sonrası Powell kameralar karşısına geçerek piyasaların merakla beklediği mesajlarını paylaşacak.

FED MART AYINDA 3 YILIN ARDINDAN İLK KEZ FAİZ ARTIRIMINA GİTTİ

Fed 2021 yılının son çeyreğinde parasal sıkılaşma adımlarına varlık alımlarını azaltarak paylaşmıştı. Bununla beraber Fed yeni yılla beraber daha da şahin açıklamalarla piyasayı regüle etmeye başladı.

FED YILIN İKİNCİ YARISINDA BİLANÇO KÜÇÜLTMEYE BAŞLAYABİLİR

Sıkı para politikasının ilk adımı varlık alımlarını azaltıp sonlandırmak olurken, şimdi ki adımlar ise faiz artırımları olarak dikkat çekiyor. Gelen açıklamalara göre bundan sonraki hamleler ise bilanço küçültme olarak devam edecek. Özellikle yılın ikinci yarısıyla beraber bilanço küçültme adımlarının hızlanması bekleniyor.

Fed piyasa beklentileri doğrultusunda Mart ayında 2018`den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına çekti.

MAYIS 2022 FED FAİZ KARARI NE OLACAK?

Mayıs Fed faiz kararı için piyasa beklentisi 50 baz puan faiz artırımı şeklinde oluştu. Fed`in faiz aralığını 0,25-0,50 düzeyinden 0,75-1,00 seviyesine çekmesi bekleniyor.

Fed`in bir sonraki 2 toplantısında ise 75`er baz puan artışların yaşanma olasılığı büyüme verisi öncesi oldukça güçlüydü. Ancak beklentilerin aksine ABD ekonomisinin sürpriz bir şekilde daralması sonrası `Resesyon` endişeleri ve sonrasında `Stagflasyon` ile yeni bir kriz oluşabileceği söylemleri giderek artıyor.

Bu durum Fed`in agresif faiz artırımları konusunda elini kolunu bağlayan yegane unsur olarak göze çarpıyor.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir