Ali Erbaş savunması: “Bu durumu garipseyen, eleştiren yaklaşımları hayretle karşılıyorum”

featured

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş , Ayasofya’daki ilk cuma namazında ve bayram namazında kılıçla hutbeye çıkmasına gelen eleştirilere yanıt verirken, “Bu durumu garipseyen, eleştiren, farklı manalara çekmeye çalışan çalışanları hayretle karşılıyorum” dedi.

Erbaş, 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya’da kılınan ilk cuma namazında ve bayram namazında Osmanlı’daki kılıç geleneğini devam ettirerek minberde kılıçla hutbeyi irad etmişti. Kılıçlı hutbelerin sorumlusu hedefi olan Erbaş, sosyal medya hesabında açıklamada “Kılıçla hutbe geleneğinden, sanki Müslümanların söyleyecek sözü kalmadığı için böyle bir gidildi sonucunu çıkaran bir yaklaşımı, vicdanlara havale ediyorum” ifadelerini kullandı.

Erbaş’ın Twitter hesabı üzerinden anlattığımız:

“Kılıçla hutbe bizim tarihimizde ve geleneğimizde var olan, yaygın bir uygulamadır.”

“İstanbul fethed edildiğinde Ayasofya’daki ilk Cuma hutbesi de kılıçla okunmuş ve 481 yıl devam edecek. Hutbenin bu şekilde okunması, bir yönüyle Ayasofya’nın camiye çevrildiğinin ilanı, diğer yönüyle de fethe dair bir mesajdır.”

“Kılıçla hutbe geleneği İstanbul, Edirne, Kocaeli, Çanakkale, Kastamonu, Tokat, Balıkesir, Bartın Ülkemizdeki bazı camilerde eskiden uygulanmaktadır. Bu durumu garipseyen, eleştiren, farklı manalara çekmeye çalışanları hayretle karşılıyorum.”

“İslam medeniyetinin yürütülmesi ve evrensel insanlık ilkelerini ortaya koyan beyanlarımız görmezden gelinerek kılıçla hutbe geleneğinden, sanki Müslümanların söyleyecek sözü kalmadığı için böyle bir gidileceği sonucunu çıkaran bir yaklaşımı, vicdanlara havale ediyorum.”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir