ABD’deki başkanlık seçimlerinde ilk sonuçlar gelmeye başladı

featured

ABD’de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.

Associated Press’in (AP) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Trump, Güney Carolina’da 9, Oklahoma’da 7, Tennessee’de 11, Alabama’da 9, Mississippi’de 6, West Virginia’da 5, Kentucky’de 8, Tennessee ve Indiana’da 11’er, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Wyoming ve Nebraska’da 3’er, Louisiana’da 8, Arkansas’ta 6, Kansas’ta 6, Missouri’de 10 ve Utah’da 6 delegeyi hanesine yazdırdı.

Öte yandan Demokrat aday Biden, Vermont’ta 3, Illinois’te 20, Virginia’da 13, New Jersey’de 14, Delaware’de 3, Massachusetts’te 11, Maryland’da 10, New York’ta 29, Colorado’da 9, Connecticut’ta 7, Washington DC’de de 3, Washington’da 12, New Hampshire ve Rhode Island’da 4’er, New Mexico’da 5, Oregon’da 7 ve California’da 55 delegeyi aldı.

Böylece Trump toplam 125 delegeye ulaşırken, rakibi Biden 209 delege kazandı.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ’NDE DAĞILIM BELLİ OLMAYA BAŞLADI

Öte yandan ABD’de 59. başkanlık seçimlerinin yanı sıra yapılan Senato ve Temsilciler Meclisi seçiminde sandalye dağılımı belli olmaya başladı.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, şu ana kadar Senato’da Demokratlar sandalye sayısını 45’e, Cumhuriyetçiler 44’e yükseltti.

Temsilciler Meclisinde ise Cumhuriyetçiler 145 sandalye ile üstünlük sağlarken Demokratların sandalye sayısı 119 oldu.

ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçi aday Donald Trump 125, Demokrat aday Joe Biden 209 delegeye ulaştı.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ SEÇİMİ

ABD’de başkanlık seçimiyle aynı zamanda yapılan Temsilciler Meclisinin tamamının ve 100 sandalyeli Senatodaki 35 sandalyenin değişeceği Kongre seçimleri de önemli yer tutuyor.

Kongre seçimleri, özellikle Trump ile Biden arasında ciddi kutuplaşma yaşayan Amerikan kamuoyu nezdinde başkanlık seçimleri kadar yankı uyandırmasa da ABD siyasetinde oldukça büyük bir öneme sahip.

Zira Kongrenin hangi kanadının hangi parti tarafından kontrol edildiği, ABD başkanının çalışma alanını da önemli ölçüde belirliyor.

435 sandalyeli Temsilciler Meclisi üyeleri 2 yıllığına göreve gelirken, 100 sandalyeli Senato üyeleri ise 6 yıllığına seçiliyor.

Temsilciler Meclisinde hangi eyaletin ne kadar temsilcisi olacağı, eyaletlerdeki seçim bölgelerinin nüfus yoğunluğuna göre belirlenirken; Senatoda her eyaletin 2 senatörü bulunuyor.

DELEGE SAYISI BELİRLEYİCİ OLACAK

ABD’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve postayla oy kullanma tartışmalarının gölgesinde uzun süredir merakla beklenen seçim için doğu saatiyle 06.00 (TSİ 14.00) itibarıyla seçmenler oylarını kullandı.

Yakın tarihteki seçimlere bakıldığında, sandığa gitme oranının yüzde 60’ı bulmadığı ABD’de, bu yıl sandık başında ya da posta yoluyla kullanılan erken oyların sayısındaki artış dikkati çekiyor.

Ülkede 100 milyona yakın kişinin 64 milyona yakını posta yoluyla, 35 milyondan fazlası da birebir erken seçim merkezlerine giderek oyunu kullandı.

ABD Başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. “Delegeler Kurulu” adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, Başkan olmaya hak kazanıyor. Toplamda daha fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan kişinin başkan olması, eyaletler arasındaki dengenin gözetildiği Amerikan siyasal sisteminin dikkat çekici özelliklerinden biri olarak biliniyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir