ABD seçimleri ve dünya ekonomisi üzerindeki olası etkileri

ABD’de seçimlerin kazananının mevcut Başkan Trump mı yoksa Demokrat adayı Biden mı olacağı yarın yapılacak seçimlerde belli olacak. ABD’de yarın yapılacak seçimler kuşkusuz iç ve dış politikanın yanısıra ülke ekonomileri için de önemli bir gündem maddesi oluşturuyor.

Kovid-19 salgınının tüm dünyada halen devam etmesi, salgının kontrol altına alınması için devam eden aşı çalışmalarının belirsizliğini koruması ve AB ülkelerinde başlayan yeni bir salgın dalgasından dolayı ekonomilerdeki belirsizliğin devam etmesi nedeniyle yeni seçilecek başkanın ekonomilerdeki gidişat açısından son derece kritik bir role sahip olacağı açıktır.

ABD’de tartışmaların odağında Trump’ın salgın dolayısıyla ekonomilerin kapanmaması konusundaki görüşü ile Biden’ın salgının kontrol altına alınması için karantina gibi önlemlerle ekonomilerin kapanması gerekliliği konusundaki görüşleri çatışmaktadır.

Bu nedenle ABD’de seçilecek başkanın ekonomide uygulayacağı politikaların tüm dünya ekonomisini etkileme gücü var.

ABD’NİN EKONOMİK GÜCÜ

ABD ekonomisi 21.4 trilyon dolar GSYH ile dünyanın en büyük ekonomisi durumunda.

Dünyanın en büyük ekonomisi ile dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan ve 14.4 trilyon dolar GSYH’ye sahip olan Çin ekonomisi arasındaki rekabet başta da Trump ile başlayan ticaret savaşları dünya ekonomisinin yönünü, güç dengesini ve siyasi gücü etkilemektedir.

ABD’nin Çin ile ticaret savaşını sürdürmesi ve dış ticarette açık verdiği ülkeler ile ticaret savaşına girmesi hem Dünya Ticaret Örgütü’nün işlevselliğini yitirmesine hem de ticarette diğer ülkelerle karşı karşıya gelme konusundaki sorunların dünya ticaretinin yeniden şekillenmesine neden olacağı beklenmektedir.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) attığı adımlarla, para politikası değişikliği yani faiz artırımı ile dünyadan para çekerek başta gelişmekte olan piyasaların kırılganlıklarını artırıp faiz düşüşü ile diğer ülkelere para akışını sağlayarak dünya ekonomilerini özellikle bizim gibi dış finansman ihtiyacı olan ülkeleri derinden etkileme gücü var.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bastığı dolar dünyanın rezerv parası durumunda. Dünyanın çalışıp biriktirdiği rezervi, ABD para basarak elde ediyor. Dolayısıyla, doların değerindeki azalış ve artış ülke ekonomisini etkilediği gibi dünya ekonomisini de derinden etkilemektedir.

ABD, 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulan ve dünya ekonomisine yön veren IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşları elinde tutarak bu kurumlar vasıtasıyla dünyada ekonomik güç dengesini kontrol altına almaktadır. Bu nedenle ABD’nin ekonomik güç kaybı, bu kurumların da dünya ekonomisi üzerinde güç kaybı anlamına geliyor.

ABD sahip olduğu ekonomik gücü ile dünya siyasetini belirleme ve etkileme etkisinin yanında seçilen yeni başkanın uygulayacağı ekonomi politikalarıyla da uluslararası piyasa ve pazarlar, dünya ekonomik görünümü, Kovid-19 dolayısıyla yavaşlayan büyüme ivmesi ve belirsizliklerin azaltılması konusunda etkili olacaktır.

Bu nedenle, yarın yapılacak başkanlık seçiminde, seçilecek başkanın odaklanacağı en önemli konuların başında ekonomi geliyor

ABD SEÇİMLERİNİN TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ

ABD başkanlık seçimlerinin Türkiye açısından da anlamı oldukça büyük.

Türkiye’nin bölgedeki konumu ne kadar ABD için önemliyse, Türkiye ekonomisinin dış finansmana ihtiyacı olduğu bu dönemlerde, S-400 dolayısıyla ABD ile yaşanan gerginliklerin düşürülmesi, ülkeye fon akışının sağlanması ve ekonomideki risklerin azaltılması açısından ABD seçimleri sonrasında seçilecek başkanın tavrı da o kadar önemli.

İzmir depreminde hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir