Batı, Ukrayna’yı gözden çıkardı! Avrupa’da ‘Rusya doğalgazımızı keserse’ korkusu!

Ukrayna krizi gün geçtikçe Batı ile Rusya arasında içinden çıkılması biraz daha güç bir restleşmeye dönüşürken, ABD ile Avrupa’da “Ya Putin doğalgazı keserse” hesapları yapılıyor.

featured

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna‘ya saldırıyı başlatırsa başta ABD ve Batı’nın ağır ekonomik yaptırımlarına maruz kalacak. Peki Vladimir Putin, yaptırımlara Rus gazını taşıyan boru hatlarını kapatarak yanıt verirse ne olur?

Ukrayna krizinde diplomasi hala işliyor. Krizin çatışmaya dönüşmemesi için uğraş veriliyor. Ancak durum çatışmaya dönüşür, Rusya yaptırımlara maruz kalırsa, en kötü durum senaryosuna göre Moskova, Avrupa’ya aktardığı gazı keser mi?

RUSYA, AVRUPA’YA ÜÇ ANA HAT İLE GAZ VERİYOR

Peki, ABD yaptırım kararı alırsa Rusya nasıl bir yanıt verir? Siyasi uzmanlara göre, Rusya bir ihtimal bu yaptırımları Avrupa’ya giden doğalgazı keserek verebilir. Hali hazırda Rusya topraklarından Avrupa’ya üç ana hattan doğalgaz akışı sağlanıyor. Birinci hat Ukrayna üzerinden Avrupa’ya taşınan gaz hattı, ikincisi Yamal boru hattı ve üçüncüsü Kuzey Akım boru hattı.

DEPOLARIN YARISI BOŞ

Avrupa ülkeleri, geçen aralık ayı başından itibaren bin metreküp doğalgaz için 2 bin dolara varan fiyat ödememek için Rus Gazprom şirketinden alımı azaltmıştı. Günümüzde Avrupa yeraltı doğalgaz depolarının yarıdan fazlası boşalmış durumda. Dışarıdan tedarik sağlanamaması durumunda Avrupa ülkelerinde elektrik üretimi ile metalürji sektörü başta olmak üzere bir dizi sanayi dalı durmak zorunda kalacak. Avrupa’nın elindeki gaz bu kışın sonuna kadar sadece evlerin ısıtılması için yeterli olacak.

RUSYA AVRUPA’YA GAZI KESERSE NE OLUR?

Tüm bu gazın kesilmesi ihtimali, ABD ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında da yaptırımlar konusunda bazı anlaşmazlıklara neden oluyor. Rus Gazprom’un doğalgazı kesmesi Avrupa’nın enerji sistemlerini hasara uğratacağı gibi, enerji fiyatlarının da patlamasına neden olabilir. Avrupa içinde yaptırımlara karşı net bir tavır belirlemekte en çekimser kalan ülke Almanya. Çünkü Rus gazının kesilmesi durumunda bundan ilk etapta en çok etkilenecek olan Slovakya, Avusturya, Almanya ve İtalya. Almanya hem Ukrayna üzerinden gazın bir bölümünü hem de Rusya ile doğrudan Kuzey Akım hattı ile doğal gazı alıyor.

ABD’nin yaptırımları Kuzey Akım boru hattını da kapsayabilir. Bu nedenle Almanya Kuzey Akım hattına yaptırım uygulanması, hattın sonunu getireceği sinyali veriyor. Bir diğer ihtimal ise Rusya’nın sadece Ukrayna üzerinden Avrupa’ya giden gazı kesmesi. Analistlere göre bu, diğer seçeneğe oranla daha olası bir senaryo. Böylelikle Rusya, Ukrayna ve AB’ye kendi durumunu dikte etme yolunda hakimiyet kurabilir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir