4. Dünya Göçebe Oyunları bugün başlıyor

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu sene dördüncüsü gerçekleştirilecek olan Dünya Göçebe Oyunları, bugün başlayacak.

featured

İlk Göçebe Oyunları, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambaev’in öncülüğünde 2014’te Kırgızistan’ın Çolpon Ata kentinde Issık Kul Gölü kıyısında 10 farklı etnospor türünü içeren yarışmalarla yapıldı. Oyunlara, 19 ülkeden sporcuların katılırken, birçok ülkeden olumlu geri bildirimler aldı. Bu nedenle Kırgızistan, 2016 yılında 2. Dünya Göçebe Oyunları‘nın düzenlenmesine karar verdi ve organizasyon 2016’da İssık Kul Gölü kıyısında gerçekleştirildi.

İlginin büyümesi ve uluslararası övgülerin ardından 3. Dünya Göçebe Oyunları da aynı görkemiyle 2 yıl sonra yine Kırgızistan’da organize edildi. Uluslararası bir popülarite kazanan oyunların dördüncüsünün 2020’de Türkiye’de yapılmasına karar verildi.

Korona virüs salgını nedeniyle 2 yıl ertelenen organizasyon, 29 Eylül-2 Ekim’de İznik’te özel olarak hazırlanan alanda yapılacak.

“Gelenekten Geleceğe Bir’iz!” sloganıyla düzenlenecek 4. Dünya Göçebe Oyunları’nda atlı sporlarda 2, ulusal güreşlerde 8, okçulukta ise 3 branşta yarışmalar yapılacak. Oyunlara, 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu katılacak.

AÇILIŞA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KATILACAK

Organizasyonun açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Açılış programı saat 19.00 ile 21.00 arasında düzenlenecek.

BRANŞLAR

4. Dünya Göçebe Oyunları’nda müsabakaları yapılacak branşlar şöyle:

Atlı sporlar: Kökbörü, Kökpar.

Güreş: Alış, Aiırtmalı Aba Güreşi, Kapışmalı Aba Güreşi, Yağlı Güreş, Pehlivan Güreşi, Kazak Güreşi, Şalvar Güreşi, Mas Güreşi.

Okçuluk: Geleneksel Okçuluk, Uzun Mesafede Okçuluk, Atlı Okçuluk.

PROGRAM İŞLEYİŞİ

Dünya Göçebe Oyunları’nda gün gün müsabaka programları şöyle:

Yarın:

08.00-12.00 Kökpar-Kökbörü

09.00-17.00 Geleneksel Okçuluk

13.00-16.00 Atlı Okçuluk

30 Eylül Cuma:

08.00-18.00 Atlı Okçuluk

09.00-12.00 Geleneksel Okçuluk

09.00-21.00 Mas Güreşi

10.00 Aşırtmalı Aba Güreşi

14.00 Yağlı Güreş

1 Ekim Cumartesi:

08.00-13.00 Atlı Okçuluk

09.00-21.00 Alış Güreşi

10.00-14.00 Kapışmalı Aba Güreşi

14.00 Şalvar Güreşi

17.30-19.00 Kuraş

2 Ekim Pazar:

08.00-16.00 Kökpar-Kökbörü

09.00-13.00 Kazak Güreşi

10.00-14.00 Tatar Güreşi

13.00-17.00 Pehlivan Güreşi

15.00-16.00 Büyük Güreş

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER DE DÜZENLENECEK

Organizasyon, spor müsabakalarının yanı sıra kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Dünya mutfaklarından örneklerin katılımcılarla paylaşılacağı Dünya Göçebe Oyunları’nda ayrıca göçebe evreni tanıtılacak.

Organizasyon, etno dans, etno müzik, etno moda, etno pazar ve ateş başı sohbetlerle kültürlerarası etkileşim artırılacak. Katılımcı ülkeler, hem yeni kültürleri tanıma fırsatı bulacak hem de kendilerini anlatma imkanı elde edecek.

Yapılacak müsabakaların yanı sıra Mangala, Cirit, Toguz Korgool, Chevgan, Audaryspak, Tenge İlu, Pato, Moğul Boh, Kırgız Güreşi ve Güleş gösterileri de gerçekleştirilecek.

KÜLTÜREL VE TARİHİ MİRAS KORUNUYOR

Dünya Göçebe Oyunları’yla dünyanın kültürel ve tarihi mirasının korunması sağlanacak.

Atlı oyunlardan ulusal güreşlere, okçuluktan gastronomiye, geleneksel sanatlardan sahne sanatlarına, çocuk oyun alanlarından etno pazara kadar farklı etkinliklerin yapılacağı 4. Dünya Göçebe Oyunları, dünyanın dört bir yanından halkların kültürel ve tarihi mirasını korumayı, kültürlerarası iletişimi, dostluk ve uyumu güçlendirmeyi hedefliyor.

102 ülkeden 3 binden fazla sporcunun katılacağı etkinlik aynı zamanda Türkiye’nin kültürel diplomasisinin güçlenmesine, İznik’in daha iyi tanınmasına ve dünya çapında hak ettiği şöhreti kazanmasına da katkı verecek.

DÖRT GÜN SÜRECEK EŞSİZ DENEYİM

Dünya Göçebe Oyunları için İznik’e gelecek misafirler, 4 gün boyunca eşsiz bir deneyimi yaşayacak.

Organizasyon için yapılan sahada ziyaretçiler için de çok özel vakit geçirebilecekleri deneyim alanları inşa edildi. Yaklaşık 5 bin kişi seyirci kapasiteli ana tribünün yanı sıra güreş ve okçuluk alanlarına özel tribünler kuruldu.

İznik Gölü’nün kıyısında doğa ve tarihle iç içe alanda, yeme içme bölümleri, geleneksel el sanatlarının ziyaretçilerle buluşacağı etno pazar, ibadet alanları, ateş başı sohbetleri, at binme, sahne sanatları ve okçuluk eğitim sahaları yer alacak.

Zara, Arslanbek Sultanbekov, Kıraç, Trio Mandili, Mustafa Ceceli ve Koliva konserleri ile katılımcılara müzik ziyafeti sunulacak.

Evrensel tatlar, İznik köylü pazarı, yöresel ikramlar, yöresel tanıtım çadırlarındaki lezzetler, hem yurt dışından gelen misafirler hem de Türk konuklara farklı bir deneyim yaşayacak.

İsteyen katılımcılar, organizasyon alanındaki karavan parkı ve kamp alanlarında konaklayabilecek.

4. Dünya Göçebe Oyunları ne zaman ve nerede yapılacak? Dünya Göçebe Oyunları nedir?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir