4.5 milyon liralık tazminat cezası alan doktor Tuncay Yılmazer isyan etti

2009’DA bir özel hastanede prematürelik, solunum yetersizliği, kafa içi kanama tanılarıyla yatan hastayı retinopati muayenesine gönderemediği için hakkında açılan malpraktis davasında 4 milyon 750 bin lira tazminat ödemesine karar verilen Dr. Tuncay Yılmazer, sosyal medya hesabından karara isyan etti. Yılmazer’e 4,5 milyon liralık tazminat cezasının ardından Bakan Koca da açıklama yaptı.

featured

Dr. Tuncay Yılmazer‘in maaşının 1/4’üne ve sahip olduğu, oturdukları eve haciz kondu. Evin satılması, hekime 450 bin TL verilerek kendisine ev alması, satıştan elde edilecek paranın kalanının ise davacı aileye verilmesine karar verildi.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yılmazer, şu sözlerle karara isyan etti;

‘’Dün durumu kötü hastalar için koştururken, doğumdan doğuma çağrılırken postacı elime, (haksız) malpraktis cezam nedeniyle “tek” evime gelen haciz tebliğini tutuşturdu. Bu karara vesile olanları (başta bilirkişi Yenidoğan ve Göz hocalarını) asla affetmeyeceğim.

Hakkımı helal etmiyorum. Vicdanen çok rahatım. Aynı durum yine yaşansa yine aynı kararı alırdım. Hastayı görmeden dosya üzerinden ahkam kesen, meslektaşının takdir hakkını göz önüne almayanın etik sorunları var demektir. Bu kararlar çok sayıda pediatristi mesleğinden soğuttu. Vebali sebep olanların boynuna.

Daha önce de yazdım. Şu dönem malpraktis yargılamaları (sonucundan bağımsız) hekimler için adil değil. Otomatikman suçluluk psikolojisine sokuyor, mal varlığına el konma tehlikesini hissettiriyor. Hekim aldığı riskten dolayı hep yargılanma riski yaşayacaksa mesleğini nasıl icra etsin?’’

‘’MESLEKTAŞIMIZ ADINA ÜZGÜNÜZ’’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, doktor Tuncay Yılmazer’in malpraktis davası nedeniyle haciz tebligatı aldığını duyurmasının ardından yaptığı açıklamada malpraktis davalarıyla ilgili yasanın, sonuçlanmış davaları kapsamadığını belirtti.

Koca, “Yeni bir yasanın geçmişe doğru işletilemezliği, Malpraktis Yasası için de geçerli. Yasa çıktığı tarihte devam eden davaları kapsamaktadır. Sonuçlanmış davası sebebiyle haciz tebligatı alan meslektaşımız adına üzgünüz. Devam eden ve yeni davalar için kasıt yoksa rücu asla olmayacak” ifadelerini kullandı.

Malpraktis, Hekimlik Meslek Etiği Kuralları’na göre, bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeniyle bir hastanın zarar görmesi; hekimliğin kötü uygulaması anlamına geliyor.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir