Merkez Bankası yeni oranları açıkladı! 2023 emekli ve memur maaşları ne kadar olacak?

Emekli zammı ve memur zammı ile milyonların alım gücü ocak ayında artacak. Milyonlar, 'Yeni yılda emekli ve memur maaşları ne kadar olacak' sorusuna cevap ararken, zam oranı hakkında detaylar geliyor. Merkez Bankası yeni beklenti anketi sonuçlarını açıkladı. İşte hesaplanan verilere göre meslek meslek yeni maaş hesapları...

featured

Emekli ve memur ocak zammı için veriler gelmeye devam ediyor. Bir yandan eylül enflasyon rakamları sonrası 3 aylık zam oranı kesinleşirken, bir yandan da ocak zammı için ipucu verecek Merkez Bankası ekim ayı piyasa katılımcıları anketi yayımlandı. Milyonların alım gücü ocak zammı ile artacakken, hükümet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla maaşlara ek zam olarak yansıyacak ek zamlar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

 Hesaplanan emekli ve memur ocak zam oranı ile birlikte tablo tablo tüm maaşlar netleşti.

6 aylık memur enflasyon farkı
6 aylık emekli ve memur zammı
En düşük emekli ve memur maaşı hesabı
Yeni SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşları
15 meslekte memur ve memur emeklisi maaşları ne kadar oldu?
65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hasta yardımı ve engelli aylığı hesabı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret, emekli ve memur ocak zammı için hükümete alım gücünü artıracak adımlar atılması yönünde talimatı verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı enflasyonun refah kaybında yol açtığı tahribatı giderecek çalışmaları yürütüyor.

OCAK ZAMMI ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK

Ocak zammı ile hem asgari ücret, hem de emekli ve memur zammı ocak ayında enflasyonun üzerinde yapılacak.

“OCAK ZAMMI İLE GELİRLER CİDDİ ŞEKİLDE ARTACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret, memur ve emekli maaşları ve tüm kesimlerin gelirlerini etkileyecek ödemelerin yılbaşında ciddi şekilde yükseltileceğini ve enflasyonun yol açtığı refah kaybının aşama aşama giderileceğini ifade ederken, Kazakistan dönüşünde de asgari ücret için dikkat çeken ifadeler kullandı.

EK ZAMLAR MASADA

Emekli ve memur ocak zammı ile maaşlar artacakken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, milyonları doğrudan veya dolaylı yoldan etkileyecek ve maaş zamlarını enflasyonun üzerine taşıyacak ek zamlarını da içeren sosyal refah düzenlemeleri üzerinde yoğunlaştı.

MİLYONLARIN BEKLEDİĞİ EYT TASLAĞI HAZIR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT çalışmasının teknik olarak tamamlandığını bildirdi. Bakan Bilgin, taslağın Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmasının ardından aralık ayında Meclis’e geleceğini açıkladı.

EYT YASASI YIL BİTMEDEN YASALAŞIRSA HAK SAHİPLERİ OCAK ZAMMI ALACAK

Yılda 2 kez zam alan SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı enflasyon oranı nispetinde artıyor. Bu zam oranı yeni emeklilere de yansıyor. Yani Aralık ayında EYT yasalaştığı takdirde, müracatını yapan emeklinin maaşı ocak zammı ile beraber yükselecek.

TEMMUZ DÖNEMİNDE EMEKLİ ZAMMI YÜZDE 42,35 MEMUR ZAMMI YÜZDE 41,69 OLDU

Haziran ayı enflasyon rakamları sonrası emekli ve memur temmuz zammı netleşti. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları temmuz zammı ile beraber yüzde 42,35 oranında artarken, aynı dönemde memur zammı yüzde 41,69 oldu.

En düşük memur zammı resen artışla beraber 9.707 TL olurken, en düşük emekli maaşı ise 2.500 TL’den 3.500 TL’ye yükseldi.

EMEKLİ VE MEMUR OCAK ZAMMI İÇİN 6 AYLIK ENFLASYON BELİRLEYİCİ OLACAK

Yaklaşık 20 milyon kişinin yeni maaşları 2022 yılı enflasyon oranı sonrası netleşecek. ocak 2023 emekli zammı ve memur zammı 6 aylık enflasyon rakamları sonrası belirlenecek.

MERKEZ BANKASI YENİ ORANI AÇIKLADI

Emekli ve memur ocak zammı için enflasyon beklentisi ve tahminleri gelmeye devam ediyor. Merkez Bankası ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı.

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 42 katılımcıyla gerçekleştirdiği enflasyon anketi beklentisine göre 2022 yılı tamamı için enflasyon beklentisi yüzde 67,78 oldu. Ekim ayı enflasyon beklentisi ise yüzde 3,39 olarak kayıtlara geçti.

Bu rakamlara göre 2022 yılının ikinci yarısı için 6 aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 17,86 olarak hesaplandı.

EMEKLİ ZAMMI YILDA 2 KEZ BELİRLENİYOR

SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl ocak-temmuz dönemi olmak üzere 2 kez zam alıyor. Bu zam oranı her dönem 6 aylık enflasyon rakamlarına göre şekilleniyor.

Emekli maaşları, ocak ayında bir geçmiş dönemdeki temmuz-aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar, temmuz ayında ise ocak-haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam alarak artıyor.

MEMURLAR ENFLASYON FARKI ALIYOR

Memur ve memur emeklileri ise; her yıl 2 kez olmak üzere; önceki aldığı toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon farkı ile beraber yeni toplu sözleşme zammı alıyor.

OCAK DÖNEMİ İÇİN TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI YÜZDE 8

Temmuz zam döneminde memur ve memur emeklisi yüzde 7 toplu sözleşme zammı alırken, bu rakam ocak 2023 döneminde yüzde 8 olacak.

2023 EMEKLİ, MEMUR MAAŞLARI VE SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİ NE KADAR OLACAK?

Merkez Bankası ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre enflasyon farkı dahil olmak üzere; İşte emekli ve memur ocak zammı ile tüm meslek gruplarıyla hesapladığımız maaş tabloları…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir