2021’in ilk Güneş Tutulması yaşanıyor! Güneş Tutulması saat kaçta, hangi ülkelerden izlenebilecek?

featured

Güneş Tutulması 2021 için geri sayım başladı. Ay ve Güneş’in neden olduğu gökyüzü olayı ‘Ateş Çemberi’ Güneş tutulması bugün (10 Haziran) gerçekleşecek. 2021’in en önemli gökyüzü olaylarından biri olan Ateş Çemberi Güneş Tutulması Kanada’da başlayacak ve Sibirya’da sona erecek. Ateş Çemberi Güneş tutulması Ay’ın Dünya’dan en uzak yörüngesinde olduğu zaman meydana geliyor.

​Tutulma sırasında Güneş üzerinde ortaya çıkan görüntü nedeniyle gök bilimciler, bu tutulmayı ‘Ateş Çemberi’ olarak adlandırıyor.

NASA’dan yapılan açıklamada, “Bazı yerlerde izleyiciler Ay’ın etrafındaki bu yüzüğü göremeyecekler. Bunun yerine kısmi bir güneş tutulması yaşayacaklar. Bu, Güneş, Ay ve Dünya tam olarak hizalanmadığında olur. Güneş, yüzeyinin sadece bir kısmında koyu bir gölgeye sahip gibi görünecektir. Amerika Birleşik Devletleri’nin doğusu ve Kuzey Alaska’nın bazı bölgelerindeki izleyiciler, 10 Haziran’da Kanada’nın çoğu ve Karayipler, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’nın bazı bölümleriyle birlikte kısmi bir güneş tutulması görecekler” denildi.

Güneş Tutulması ne zaman ve saat kaçta?

Gökbilimciler 2021’in en önemli gökyüzü olayı olan aynı zamanda bu yılın ilk Güneş tutulması Ateş Çemberi Güneş Tutulması’nın 10 Haziran’da yaşanacağını duyurdu.Yılın en yakın astronomik olayları arasında yer alan Ateş Çemberi Güneş Tutulması 10 Haziran 2021’de perşembe günü gerçekleşecek. Tutulma saat 13.53 ‘te meydana gelecek.

Nerelerden izlenecek? Türkiye’den izlenecek mi?

Kuzey Yarımküre’de etkili olacak tutulma Kanada’da başlayacak ve Sibirya’da sona erecek. Karadeniz’in kuzeyi tutulmanın izlenebileceği son nokta olacak. Başka bir deyişle Ateş Çemberi Güneş Tutulması, Türkiye’den izlenemeyecek.

Güneş Tutulması kaç dakika sürecek?

Bilim insanlarına göre, söz konusu tutulma bir noktada maksimum 3 dakika 51 saniye sürecek.

Yeryüzünün farklı noktalarında ise Ateş Çemberi Güneş Tutulması’nın etkisi yaklaşık 1 saat 40 dakika sürecek.

Tutulma sırasında gezegenimizin tek uydusu konumundaki Ay, Güneş’in önüne geçerek tüm kenarları kapatacak. Bu olay nedeniyle bu tutulmaya ‘Ateş Çemberi’ adı veriliyor.

‘Ateş çemberi’ Güneş Tutulması nasıl oluşuyor?

Yılda bir kez meydana gelen tutulma Ay’ın Dünya’dan en uzak yörüngesinde olduğu zaman gerçekleşiyor. Bu gökyüzü olayı ikonik fotoğrafların ortaya çıkmasına neden oluyor.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir